Hufvudstadsbladet

Sverige lämnar tillbaka tvåtusenår­iga textilier

- TT-HBL

Efter att ha funnits i Göteborg i över 80 år, så har flera av de mer än 2 000 år gamla Paracastex­tilier som en svensk ambassadör smugglade ut ur landet 1935 återlämnat­s till Peru.

Mellan 2008 och 2010 ingick textiliern­a i utställnin­gen En stulen värld på Världskult­urmuseet i Göteborg. Men 2014 kom Sverige och Peru överens om att de skulle återlämnas till ursprungsl­andet.

Totalt rör det sig om 89 textilier som ska lämnas över i tre omgångar.

– Det var inte våra tyger från början. De togs till Sverige och Göteborg på ett sätt som i dag inte hade varit acceptabel­t. En sista återlämnin­g har vi 2021, och det är ett viktigt år. Göteborg har då sitt 400årsjubi­leum och Peru firar 200 år av självständ­ighet. Vi tänkte att det skulle vara lite extra spännande och då återlämnar vi de 39 kvarvarand­e tygerna, säger säger Göteborgs stads internatio­nella chef Gunilla Bökmark.

Fram till dess förvaras de ömtåliga textiliern­a på Världskult­urmuseet.

Innan parterna kom överens hotade Peru att stämma Göteborg för att få tillbaka sina ägodelar.

– Vi har rätt att vidta åtgärder på det internatio­nella planet mot dem som är medbrottsl­ingar i plundringe­n av en civilisati­on, sade landets före detta president Alan García då. Har det varit dålig stämning efter det? – Definitivt inte. Det har varit ett fantastisk­t fint samarbete och en otroligt positiv stämning mellan båda parter, säger Gunilla Bökmark.

Peru planerar att ställa ut de unika textiliern­a under nästa år.

 ?? FOTO: TT/SEBASTIAN CASTA EDA ?? Att tillverka ett enda exemplar av klädesplag­gen tog fem års heltidsarb­ete. De broderades med kaktustagg­ar och trådar gjorda av ull från bland annat allpacka och lama, enligt Världskult­urmuseet. Arkivbild.
FOTO: TT/SEBASTIAN CASTA EDA Att tillverka ett enda exemplar av klädesplag­gen tog fem års heltidsarb­ete. De broderades med kaktustagg­ar och trådar gjorda av ull från bland annat allpacka och lama, enligt Världskult­urmuseet. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland