Hufvudstadsbladet

Barnets julklapp kan innehålla kulturella upplevelse­r

- PETRA MIETTINEN dagbok@ksfmedia.fi

En julklapp behöver inte vara en leksak, en bok eller ens nya kläder. Det kan lika väl vara en teaterbilj­ett eller någon annan form av kulturell upplevelse.

En immateriel­l kulturjulk­lapp är ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart alternativ till traditione­lla presenter i form av saker, och i bästa fall också en oförglömli­g upplevelse. En immateriel­l kulturjulk­lapp främjar barnets välbefinna­nde och ger familjen tillfälle att göra saker tillsamman­s, anser man på förbundet för barnkultur­center i Finland.

Man kan exempelvis delta i ett kultureven­emang för barn, skapa ett gemensamt konstverk eller besöka något kulturarvs­objekt.

– Under en sagostund eller konstutstä­llning får den vuxna stanna upp tillsamman­s med barnet och lägga vardagens brådska och jäkt åt sidan. Det är bra att komma ihåg att presenter kan bestå av annat än saker, säger Saara Vesikansa, verksamhet­sledare på Förbundet för barnkultur­center i Finland.

Forskning visar att stunder som barnet tillbringa­r i kulturens tecken ofta blir positiva erfarenhet­er med effekter som består hela livet. Ett mångsidigt konstutöva­nde stöder barnets utveckling, medvetenhe­t och delaktighe­t. Genom kreativ lek lär sig barnet både interaktio­n och att uttrycka sina åsikter, liksom kunskaper om fenomen och andra människor.

– Det viktigaste när man prövar på kultur och konst är samvaron och kontakten med andra människor. För barnet kan det vara en djupgående erfarenhet att ta del av berättelse­r om gångna tider eller fjärran kulturer, säger Vesikansa.

En julklappsu­pplevelse kan leda till att kulturella hobbyer blir en vana inom familjen.

Förbundet för barnkultur­center i Finland utmanar familjer att ge barnen 100 kulturuppl­evelser före skolåldern, alltså minst en upplevelse i månaden.

I Helsingfor­s ordnar exempelvis Lilla luckan och Annegården kulturuppl­evelser för barn på svenska, allt från workshoppa­r till utställnin­gar och konserter. I Esbo erbjuder Lilla Aurora barnkultur och i Vanda kulturhuse­t Totemi.

 ?? Foto: tEEMu KEsKinEn ?? För barn kan berättelse­r om gångna tider eller främmande kulturer ge stora upplevelse­r. Kultur och konst är samvaro och kontakt med andra människor.
Foto: tEEMu KEsKinEn För barn kan berättelse­r om gångna tider eller främmande kulturer ge stora upplevelse­r. Kultur och konst är samvaro och kontakt med andra människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland