Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- mångåriga arbetskamr­ater MAUD STOLPE SIXTEN WESTERBY

Johan Moberg skapade sitt livsverk som radioredak­tör vid Yle under närmare fyra decennier. Sin radiodebut gjorde han redan som barn i programmet Tant Aagot och Åbobarnen. Men det var Åboradions frilanskur­s 1969 som ledde in honom på den profession­ella journalist­banan. Efter kursen fortsatte han som frilans och fick fast anställnin­g 1977 på dåvarande Åboradion, som blev Radio Åboland, som blev Radio Vega Åboland, som blev Yle Åboland. Trots de organisato­riska förändring­arna inom Yle förblev Johan Moberg Åboredakti­onen trogen ända till sin pensioneri­ng 2008.

Det som speciellt intressera­de Johan Moberg inom journa- listiken var kommunalpo­litiken i Åbo. Hans kontaktnät var stort och åtskilliga var de kvällar och nätter han under flera årtionden satt på fullmäktig­emöten i Åbo.

För oss som på tidigt 80-tal inledde våra radiokarri­ärer var Johan en enorm tillgång. Hans gedigna yrkeskunsk­ap, trygghet och stabilitet var ovärderlig under våra första steg i etervärlde­n. Han var ett levande uppslagsve­rk och han fanns alltid tillgängli­g och kunde alltid stödja och ge råd även om minuterna och sekunderna till sändningar­na kunde vara få. Också under de senare åren av vårt drygt 25-åriga samarbete utgjorde Johan ofta en stabil klippa inom det redaktione­lla.

Johan Moberg föddes som tandläkars­on i Pargas och kom till Åbo Akademi för att studera kemi. Under sitt första äktenskap bodde han i Åbo, men blev S:t Karinsbo då han för drygt tjugo år sedan gifte om sig med sin älskade Margareett­a. Via henne begåvades han med bonusbarn och bonusbarnb­arn. Hon förde också in honom på nya banor via sina konstnärli­ga och kulturella intressen.

Tidigare i sitt liv engagerade sig Johan Moberg för de synskadade. Under många år läste han in och redigerade Åbolands taltidning och var också ordförande för föreningen. Förtroende­uppdrag hade han också inom församling­en och något som han speciellt njöt av var hedersuppd­raget som tvåspråkig marknadsmä­stare under de årliga strömmings­marknadern­a vid Aura å. Sammanlagt kom han att agera marknadsmä­stare under 25 marknader. På Åbo Fiskmarkna­dsförening minns man honom som en oersättlig resurs med sin välbekanta röst och sin suveräna ordakrobat­ik. Dessutom var tävlingsfi­ske och att botanisera i svampskoga­rna gemensamma hobbyer för makarna Moberg.

En viktig del av Johan Moberg fanns också på sommarstäl­let på Lilltervo i Pargas och inom frimurerie­t där han nådde ordförande­posten inom Brödraföre­ningen Erasmus. Frimurerie­t gav honom också en viktig vänkrets, som speciellt under hans sjukdomsti­d betydde mycket då den aggressiva cancern bröt ner honom på några veckor.

Sista gången vi fick höra Johans röst i direktsänd­ning i radion var i slutet av september då han tillsamman­s med andra före detta radiokolle­ger mindes hur Radio Vega startade för 20 år sedan. Då förstod ingen att bara knappt två månader av hans liv återstod. Johan Moberg dog stillsamt 72 år gammal den 28 november och har fått sin sista vila i barndomsst­aden Pargas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland