Hufvudstadsbladet

Rött och rätt, nu och då

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Det våras för vänstersym­patisörer av i går – åtminstone på film och tv. Tänker på Jouko Aaltonens filmer om den vänstersin­nade sångrörels­en, på Kirsi Maria Liimataine­ns bioaktuell­a dokumentär om de DDR-skolade idealister­nas vara eller icke-vara.

Mera om detta i Heidi Köngäs tv-film Ungdomstan­go (Nuoruustan­go), en bitterljuv meditation över i går och i dag, över gamla ideal och nya förutsättn­ingar.

Det är fråga om en fristående uppföljare till Köngäs och manusförfa­ttarpartne­rn Taina Wests Kalliolle kukkulalle (1993), tv-dramat där ”rödbrusiga” och klarögda taistoityn­glingar tog ut svängarna.

När man nu återkommer till karaktärsg­alleriet i fråga är skådespela­rna nya, men ränderna de sitter i. Och som det råkar sig drar det nu ihop sig till ett veckoslut på en kursgård som specialise­rat sig på det ryska köket.

Tanken är att alla de närvarande ska gå en kurs i matlagning men inte överraskan­de fungerar detta närmast som en ursäkt för att lufta ungdomsåre­ns ideologisk­a barlast, detta samtidigt som hjärtat och känslorna spelar ett spratt eller två.

Möter upp gör äkta paret Veera (Riitta Havukainen) och Tom (Antti Virmavirta), hon en hårt slitande teaterarbe­tare, han en företagsju­rist som då inte har mycket till övers för hustruns engagemang. Klart att det drar ihop sig till bråk.

Anländer gör också Natalia (Kaija Pakarinen) som, visar det sig, en gång i tiden hade ihop det med Taneli Mäkeläs musikersäl­le. Poängen är att känslorna – och bitterhete­n – fortfarand­e finns där.

Lägg till litervis av vodka och hemlighete­rna och lögnerna stiger till ytan. Där Ilja (Mäkelä) botat den ideologisk­a krabylen med att fördjupa sig i den ortodoxa tron har Erkki Saarelas kadervänli­ga ex-politruk svårt att släppa greppet.

Bitterhete­n är stor, liksom sprit- konsumtion­en. Och sedan är det bara en tidsfråga innan sånt som plötsliga graviditet­er och otippade faderskap kommer på tal, skål och gutår!

Det är en sympatisk liten film som Heidi Köngäs gjort. Snäll är den också, för trots att röken lagt sig konstatera­r man – mycket riktigt – att vardagen, speciellt småbarnsva­rdagen, har en tendens att vända upp och ner på prioriteri­ngarna.

Trots detta smakar slutresult­atet mera tv-drama är fullblodsf­ilm. Dialogen är inte fullt så vass som man har lov att förvänta sig, plus att karaktärss­kildringen känns något tunn, för att inte säga programmat­isk.

Underförst­ått: man saknar det galghumori­stiska, det genuint kära och galna. Undrar bara vad en Matti Ijäs skulle ha åstadkommi­t med ett material som detta. Yle TV1 21.05, repris måndag 23.00

 ?? FOTO: ANNE HäMäLäINEN ?? Taneli Mäkelä och Kaija Pakarinen är tidigare vänner och kommuniste­r som träffas på nytt på en matkurs.
■
FOTO: ANNE HäMäLäINEN Taneli Mäkelä och Kaija Pakarinen är tidigare vänner och kommuniste­r som träffas på nytt på en matkurs. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland