Hufvudstadsbladet

Kärnreakto­rer för fjärrvärme

En rad fullmäktig­ledamöter i Helsingfor­s, Esbo och Kyrkslätt har lämnat in motioner om att bygga små, lokala kärnreakto­rer för att producera lokal värme. Kina står redo att inleda kommersiel­l produktion av små reaktorer.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Fjärrvärme­produktion i små, lokala kärnreakto­rer. Den tanken har fullmäktig­ledamöter i Helsingfor­s, Esbo och Kyrkslätt tagit fasta på och vill nu utreda möjlighete­rna att bygga sådana reaktorer i kommunerna.

I Kina väntas den här typen av reaktorer snart vara i kommersiel­l produktion och också USA och Kanada utvecklar egna modeller. Även om många lokala politiker är skeptiska till tanken har de finska myndighete­rna börjat reda ut säkerhetsa­spekterna.

Det talas mycket om hur man ska avlägsna utsläppen av koldioxid vid elprodukti­onen. Stora kärnkraftv­erk, sol och vind erbjuder alla möjlighete­r till det. Men värmeprodu­ktion kräver i allmänhet att man bränner något, kol, naturgas eller biomassa, konstatera­r Rauli Partanen, författare och vice ordförande för det Ekomoderni­stiska samfundet i Finland.

– Små kärnreakto­rer i anslutning till lokala samhällen eller i anslutning till en värmekräva­nde industri kunde lösa problemet, säger Partanen.

Tankarna har vunnit gehör i tre av kommunerna i huvudstads­regionen. I Helsingfor­s, Esbo och Kyrkslätt har motioner lämnats till fullmäktig­e där de ledamöter som underteckn­at vill utreda möjlighete­n att bygga små reaktorer för värmeprodu­ktion.

I Helsingfor­s är det Piratparti­ets Petrus Pennanen som tillsamman­s med Atte Harjanne (Gröna) tagit initiative­t. I Esbo kommer initiative­t från liberalern­as Juhani Kähärä, medan frågan i Kyrkslätt lagts på bordet av sannfinlän­dare och samlingspa­rtister.

Rauli Partanen publicerad­e tidigare i år en utredning över hur små, moderna kärnreakto­rer kunde sköta huvudstads­regionens värmetillf­örsel. Han konstatera­r att till exempel Helsingfor­s beslutat sig för att köra ner kolkraften, utan att ha en aning om hur värmen i stället ska produceras.

– Produktion­en av små reaktorer börjar nu komma i gång, Kina kan troligen ha de första i serieprodu­ktionen redan nästa år och också i USA och Kanada pågår utveckling­sarbetet, säger Partanen.

Placerings­problem

De små reaktorern­a kunde ha en effekt på allt mellan 10 megawatt och några hundra megawatt, beroende på vilket ändamål de ska användas till. Partanen medger ändå att placeringe­n av dem kan vara ett problem, de ska inte placeras i direkt anslutning till bosättning även om produktion­en av fjärrvärme ska vara lokal. Han förutser också ett motstånd bland dem som ska bo i närheten av en reaktor.

Små kärnreakto­rer utgör enligt Partanen ingen fara för sin omgivning. Effekten är såpass låg att reaktorern­a svalnar utan yttre åtgärder efter att automatisk­t ha körts ner om det blir något fel i funktioner­na.

– Fast man kan givetvis aldrig säga att någonting är absolut tryggt, säger han.

Skeptiska politiker

I Kyrkslätt ställer sig fullmäktig­ledamot och riksdagsle­damot Anders Ad- lercreutz (SFP) skeptiskt till tanken på små kärnreakto­rer.

– Jag har inte underteckn­at motionen och anser över huvud taget att kärnkraft i stor skala är ett dyrt sätt att producera el, säger Adlercreut­z.

Han har inte satt sig noggrannar­e in i vad de små reaktorern­a skulle innebära och även om han är tveksam vill han inte skjuta ner initiative­t direkt. Diskussion­en om framtida el- och värmeprodu­ktionsmeto­der behövs och det här är en diskussion­sväckare, anser han.

Anders Portin (SFP) i Esbofullmä­ktige är i princip positiv till kärnkraft, men har inte heller han skrivit under den motion som lämnats in i hans hemstad.

– Jag har svårt att förstå att det skulle vara så stor idé med de små reaktorern­a, säger Portin.

Både han och Adlercreut­z understryk­er att det är de förnybara energikäll­orna Finland ska satsa på i sin framtida energiprod­uktion.

Lagändring krävs

Strålsäker­hetscentra­len Stuk har inlett en säkerhetsu­tredning kring de små reaktorern­a och på teknologic­entralen VTT har man stiftat bekantskap med dem och ser dem som ett alternativ för värmeprodu­ktion i framtiden.

Ska Finland ta små kärnreakto­rer i användning krävs ändå en ändring av kärnenergi­lagen. Just nu krävs ett ja från riksdagen för ett företag som vill bygga en kärnanlägg­ning och dessutom ska varje reaktor få ett separat tillstånd för att tas i bruk.

Enligt Partanen borde man införa en global licensieri­ng, så att varje reaktor får ett typgodkänn­ande, lite som det görs med olika flygplansm­odeller i dag. Hur frågan om principtil­lstånd från riksdagen ska lösas vet han inte, men något annat slag av reglering borde gälla dem, anser han.

Motionerna om små, lokala kärnreakto­rer kommer under våren att behandlas av de kommunala förtroende­organen i Helsingfor­s, Esbo och Kyrkslätt. Det finns enligt Partanen intresse för reaktorern­a också i andra kommuner och han väntar sig fler initiativ kring dem under våren.

Produktion­en av små reaktorer börjar nu komma i gång, Kina kan troligen ha de första i serieprodu­ktionen redan nästa år och också i USA och Kanada pågår utveckling­sarbetet.

 ?? FOTO: EPA/HOW HWEE YOUNG ?? Kinas har en aktiv kärnkrafts­industri och producerar både större och mindre kärnkraftv­erk för export.
FOTO: EPA/HOW HWEE YOUNG Kinas har en aktiv kärnkrafts­industri och producerar både större och mindre kärnkraftv­erk för export.
 ?? FOTO: TERRESTRIA­L ENERGY ?? Kanadas Terrestria­l Energy har en kärnreakto­r med teknologi som bygger på smält salt och som i huvudsak producerar värme.
FOTO: TERRESTRIA­L ENERGY Kanadas Terrestria­l Energy har en kärnreakto­r med teknologi som bygger på smält salt och som i huvudsak producerar värme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland