Hufvudstadsbladet

Branden Thomas är nu den tredje största i Kalifornie­ns historia.

Nya uppmaninga­r till evakuering har utfärdats för områden i Santa Barbara i Kalifornie­n, med anledning av branden som nu är den tredje största i delstatens historia.

-

Branden Thomas riskerar att växa sig ännu större på grund av starka vindar och torrt väder de närmaste dagarna.

– Den är ett odjur, men vi kommer att döda den, säger Martin Johnson vid räddningst­jänsten i Santa Barbara, på en presskonfe­rens.

En del av de nya evakuering­arna är obligatori­ska, medan vissa varningar för andra delar av området innebär frivilliga evakuering­ar, enligt den lokala katastrofm­yndigheten.

Branden, som kallas Thomas, hotar staden Santa Barbara och har redan bränt 105 000 hektar land, förstört över 1 000 byggnader och kostat mer än 100 miljoner dollar, över 843 miljoner kronor, sedan den bröt ut den 4 december, enligt Kalifornie­ns myndighet för skogs- och brandskydd Cal Fire.

Starka vindar, torr natur och låg luftfuktig­het kommer att fortsätta att hjälpa brandens tillväxt, enligt Cal Fire, som också varnar för att nya bränder kan bryta ut. Nästan 8 500 människor kämpar mot elden, som är under kontroll till 40 procent.

Två personer har konstatera­ts döda som en följd av branden Thomas, en brandman och en 70-årig kvinna som omkom i en olycka när hon försökte fly elden i sin bil.

Kalifornie­ns guvernör Jerry Brown har sagt att skogs- och markbrände­rna i staten borde uppfattas som en varning för de delar av världen som hotas av klimatförä­ndringar.

– Sådana här bränderna kommer att bli väldigt ofta återkomman­de. Det är vad vetenskape­n säger oss, säger Brown.

– Det är en verklig indikator på dåliga saker som kommer, och förhoppnin­gsvis kan den väcka folk som just nu är alltför självbelåt­na.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ROBYN BECK ?? Brandmän övervakar eldens framfart i Montecito i Kalifornie­n.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ROBYN BECK Brandmän övervakar eldens framfart i Montecito i Kalifornie­n.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA /
AFP / ROBYN BECK ?? Brandkåren kämpar med att släcka eldarna i Kalifornie­n.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ROBYN BECK Brandkåren kämpar med att släcka eldarna i Kalifornie­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland