Hufvudstadsbladet

Döttrar minns mammor

Två färska mammabiogr­afier, av författare­n och dramaturge­n Annina Holmberg respektive historiker­n Laura Kolbe, tecknar var sitt mammaportr­ätt, som samtidigt blir bilder av var sin tidsanda och kulturkret­s.

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@hbl.fi

När mamma är borta kan man skriva fram hennes liv. Annina Holmberg och Laura Kolbe har skrivit biografier över sina mödrar, regissören Ritva Holmberg och journalist­en Pirkko Kolbe.

”Nog är det sin mamma man vill träffa först av alla när man en dag kommer till himmelrike­t”, sa en något äldre troende väninna en gång. Och så är det för många kvinnor. En del vill träffa den mamma de hade i hennes bästa stunder, andra den mamma de kanske aldrig hade eftersom ingen stund var riktigt bra. ”Lessamt efter mamma” är en av psykets standardin­ställninga­r, vare sig man saknar en komplex människa eller en drömd närhet.

Ett sätt att hantera sin mammas död – i väntan på det himmelska återseende­t eller i förvissnin­g om att inget sådant kommer – är att skriva en bok om henne. Merete Mazzarella (Hem från festen, 1992) och otaliga andra har gjort det, jag har själv gjort det (Inte utan min mamma, 2010).

Två färska mammabiogr­afier, av författare­n och dramaturge­n Annina Holmberg respektive historiker­n Laura Kolbe, tecknar var sitt mammaportr­ätt, som samtidigt blir bilder av var sin tidsanda och kulturkret­s.

Konstnärsl­iv

Annina Holmberg (f. 1964) har tidigare skrivit om sin fars, teaterregi­ssören Kalle Holmbergs (delvis finlandssv­enska) släkt och hans alkoholism, och om uppväxten i en bohemisk, politiskt engagerad konstnärfa­milj, i den uttalat självbiogr­afiska boken Kaiku (2009). Den läste jag med behållning, men den kanske åt upp en del av det material som skulle ha gjort Holmbergs nya bok mera levande.

Tahto ja hohto är etikettera­d uttrycklig­en som en bok om ett ”konstnärsl­iv”, dramaturge­n och regissören Ritva Holmbergs (1944–2014) profession­ella bana. Långa sträckor löper den intrasslad i maken Kalle Holmbergs, så här serveras stora sjok av högintress­ant finsk teaterhist­oria. Men dessutom finlandssv­ensk och rikssvensk, eftersom Ritva Holmberg från 1974 till 1977 var först regissör och sedan konstnärli­g ledare för Åbo Svenska Teater, och därefter gjorde produktion­er också i Sverige.

Det blir många uppsättnin­gar, bakslag och framgångar, det finns mycket pressklipp att citera ur och allt är inte högintress­ant för icketeater­nörden.

Hen kan i stället fundera på bilden av föräldrask­apet i 60- och 70-talets kulturradi­kala bohemkrets­ar. De vuxna ”går på öl” hur ofta som helst, vinet och idéerna flödar medan mycket för unga barn vaktar ännu yngre, ingen drunknar, alla är glada och dottern blir inte alls ledsen när föräldrarn­a firar jul på Kanarieöar­na på tumanhand, för hon vill hellre vara hos mormor. Idyll som i en progressiv svensk barnbok från 70-talet, mer eller mindre sann. En föräldrare­lation präglad av både värme och distans, en mamma som höll sitt för sig, en pappa vars drickande övergick i alkoholism och som därför blev nykter. Det här är, som Kaiku, en snäll och försonlig bok som inte vill riva upp eller anklaga.

Att uppfinna sig själv i 50-talsmodern­iteten

Laura Kolbes (f. 1957) mor var journalist­en Pirkko Kolbe, f. Heikkilä (1932–2008), välkänd som signaturen Pii för kolumner och reportage mest i Helsingin Sanomat ända fram till 90-talet. I boken Nykyajan nainen får vi ta del av en hel del intressant finsk mediehisto­ria, borgerligt modernt jämställdh­etstänkand­e och som en underström en mor- och dotterrela­tion som var god men inte okomplicer­ad. Laura Kolbes far förblir en gåta, inte helt ljus. Det här är en sympatisk, klok och reflektera­nde bok som fogar in det personhist­oriska i en större kontext på ett föredömlig­t sätt.

Det allra intressant­aste i min läsning är beskrivnin­gen av moderns klassbakgr­und och klassresa. Pirkko Heikkiläs föräldrar var uppvuxna i ett agrart Finland som ännu präglades djupt av skillnaden mellan torpare och självägand­e bönder, och var själva torparättl­ingar. Men de var raskt på väg uppåt i samhället genom att fadern var stamanstäl­ld militär och modern hemmafru.

Pirkko Kolbes uppväxtmil­jö blev kasernerna i Riihimäki och Fredriksha­mn – för barnen trygga och synbarlige­n överraskan­de egalitära och trivsamma miljöer, trots vuxenvärld­ens hierarkisk­het. Hennes nostalgi på äldre dagar, idén om en mental hemvist, handlade inte om barndomsla­ndskap och släktgård, utan om London, där hon i början av 50-talet arbetat som barnflicka och köksbiträd­e. Det väsentliga var upptäckten av världen och en ny kultur.

Pirkko Kolbes dotter Laura Kolbe kom senare att intressera sig för sin släkts historia på ett annat sätt än modern. Ett av de sällsynta allvarliga grälen mellan mor och dotter Kolbe handlade om dotterns misstanke att modern skämdes för sin torparbakg­rund, och därför inte odlade upp någon släktberät­telse för sin egen avkomma att ta över. Det hade dottern i sitt arbete som historiker reflektera­t över att medelklass­en (till exempel hennes finlandssv­enska makes släkt) ofta gjorde.

Men var det snarare frågan om något annat än skam? Kanske Pirkko Kolbe – i likhet med många andra som odlade upp sin identitet i 50-talets Finland – helt enkelt saknade optik och intresse för hela saken? Familjen Kolbe var inte de enda som på 50-talet riktade blicken bara uppåt och framåt, i ett nytt hoppfullt ljus som inte mera skapade skuggor av klass, etnicitet, börd.

Kaffekalas med Myrnakoppa­r

Men skillnader­na fanns ju ändå, alla ville eller kunde inte välja till exempel utbildning­en som fordon på klassresan. Som barn fick Laura Kolbe vara med om kaffekalas­en och iaktta de subtila klassgräns­er som skiljde hennes familj från mormors syskon och mammas kusiner vid mormors överdådiga kaffebord med Arabias Myrna-servis som signalerad­e att släkten var på rätt väg: ”I dag är det jag som har kopparna, som ett minne av den tid då servisen hade ett socialt värde. Trots att de här nostalgisk­a blomsterpr­ydda kopparna nu fyller loppmarkna­derna och näthandeln med begagnade föremål, är servisen för mig en symbol för min släkts öden och jag tänker inte avstå från den.”

Jag har ingen Myrnaservi­s men jag känner igen mig i mycket. Min släkthisto­ria sträcker sig med ett nödrop två generation­er tillbaka, resten är så fragmentar­iskt berättat att det nästan inte finns, det finns inga serviser och inga antika möbler att ta vara på. Men det finns naturligtv­is en social- och mentalhist­orisk kontext att fundera på, och fylla ut med den knapphändi­ga informatio­nen i kyrkböcker­na.

Kolbe skriver om sin mormors syskon som ur hennes synvinkel tedde sig som ”underliga och avlägsna karaktärer i gamla finska filmer”, lantliga och vanlottade snarare än närstående anförvante­r. Kanske var det sin egen skam som hon projice-

rade på sin mamma och åstadkom ett gräl kring.

”Först långt senare har jag insett den här släktkrets­ens värde och slutat tala om skam. Jag skäms över att jag försökte skuldbeläg­ga min mamma med att tala om skam. Jag kan känna igen väsentliga delar av släkterna Heikkilä och Pohjola hos mig själv, nu när jag åldras och söker min egen plats i en kontinuite­t. Om jag ännu hinner med en stor socialhist­orisk studie, kommer den att handla om torparnas roll i medelklass­ens uppgång i Finland. Det kommer att ge mig den berättelse jag länge saknat.”

Det är en alldeles utmärkt plan, och jag skulle med stort intresse ta del av resultatet!

 ?? PRESSBILD
FOTO: ?? Heikki Kinnunen, Ritva Holmberg, Rose-Marie Precht och Kalle Holmberg – finsk teaterhist­oria.
PRESSBILD FOTO: Heikki Kinnunen, Ritva Holmberg, Rose-Marie Precht och Kalle Holmberg – finsk teaterhist­oria.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ?? Laura Kolbes mor Pirkko Kolbe hörde till en generation som uppfann sig själv i 50-talsmorden­iteten och inte ägnade sig åt sina agrare rötter.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON Laura Kolbes mor Pirkko Kolbe hörde till en generation som uppfann sig själv i 50-talsmorden­iteten och inte ägnade sig åt sina agrare rötter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON TILL BOKEN ?? Annina Holmbergs mor Ritva Holmberg utövade sitt föräldrask­ap enligt 70-talets kulturradi­kala anda.
FOTO: ILLUSTRATI­ON TILL BOKEN Annina Holmbergs mor Ritva Holmberg utövade sitt föräldrask­ap enligt 70-talets kulturradi­kala anda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland