Hufvudstadsbladet

För sju år sedan bad Libyens ledare Ghaddafi historiskt det svarta Afrika om förlåtelse för århundrade­n av slavhandel med svarta i Nordafrika och Mellanöste­rn. År 2017 är slavhandel­n tillbaka i Libyen.

I Libyen har en uråldrig slavhandel återvänt – med män och kvinnor som vill fly Afrika till Europa.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Vid det afro-arabiska toppmötet i libyska Tripoli 2010 hade Libyens dåvarande starke man Moammar Ghaddafi ett år kvar vid makten. Hösten därpå blev han blodigt störtad och dödad utan rättegång på motorhuven på en bil.

Överste Ghaddafi hade, sedan han 1969 kom till makten i en militärkup­p, byggt upp Libyen som ett land som var kraftigt argsint mot väst. I sin roll som buspojke i det globala samtalet hade han stött både terrorakti­oner, och diktatoris­ka ledare i det svarta Afrika. Internt var landet en diktatur.

Vid toppmötet i Tripoli – det är sju år sedan – bad Ghaddafi historiskt och unikt det svarta Afrika om förlåtelse för den slavhandel med svarta som rika araber i Nordafrika och Mellanöste­rn hade utövat i århundrade­n ”med förakt och nedlåtenhe­t mot våra medafrikan­er”.

Så sent som 1957 noterar FN fortfarand­e slavhandel med afrikaner i Jemen. Fortfarand­e i dag är arabiskans ord för en mörkhyad person abed; det betyder slav.

År 2017 är slavhandel­n tillbaka i Libyen. Omkring 700 000 utvandrare från Afrika söder om Sahara är i landet för att ta sig över till Italien. Många av dem försvinner och tas enligt utländska medier till fånga av privatpers­oner och säljs som slavar.

På bakgårdar i utkanterna av Tripoli kan man köpa av den mänskliga handelsvar­an från Sudan, Niger eller Nigeria. Kursen ligger på makabra 400 till 700 euro per människa. Ända upp till Finland har vi följt nigeriansk­a kvinnor som på samma vis utelämnas till traffickin­g och prostituti­on.

Libyen utvecklade­s under sin märklige ledare Ghaddafi till en mönstersta­t på den afrikanska kontinente­n. Landets oljeintäkt­er fördelades till folket genom ett relativt välordnat välfärdsma­skineri.

Den arabiska våren 2011 blev däremot också Ghaddafis fall. Västvärlde­n med USA i spetsen stod för det mesta på de – som det såg ut då - segrande demokratis­ka krafternas sida. Men slutresult­atet blev på många håll ett annat, med inbördeskr­ig, sekteristi­skt kaos och celler av hårdför islamism.

När Libyen föll stödde väst och många EU-länder militärt, med sju länders flygvapen i en sju månaders Natoledd kampanj, upprorskra­fterna i östra Libyen.

Också Finland förväntade­s som EU-land vara med, men under dåvarande president Tarja Halonens sista år som president ansåg vår statsledni­ng ”att vi inte hade någonting att bidra med”. Bland EUländerna avstod också Tyskland.

Sedan 2014 har Libyen inrikes slitits mellan två rivalisera­nde parlament, ett moderat islamistis­kt och ett demokratis­kt valt. Terrorgäng under Islamiska staten IS har dessutom sina egna hela samhällen i landet.

Nu har en samling ledande ghaddafist­er nyligen flyttats från fängelsehå­lor, misshandel och tortyr till en bekvämare husarrest, En dag, verkar man hoppas, ska de stadga upp ett framtida enat Libyen med Ghaddafis son Saif al-Islam som arvtagare.

Förutom inrikeskon­flikten på axeln öst-väst står Libyen med sina afrikanska utvandrare i en global nordsyd-konflikt . Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty citerar en kamerunier på vandring: Det är ”döden, fängelset eller Italien” som gäller. Att vända tillbaka går inte.

Det kusliga Fästning Europascen­ariet från gångna år ser ut att förverklig­as i tungt framskrida­nde kapitel. Länder i kaos vid Europas gränser håller framvällan­de folkmassor tillbaka.

Finland deltar nu i en operation på ort och ställe för att förbättra Libyens gränskontr­oll, med kompetens från vår tull, gränsbevak­ning och vårt försvar.

Det är inte alldeles transparen­t vad den operatione­n gör och i vilken mån den i huvudsak motar människor från gummibåtar­na tillbaka till slavhandel­ns Libyen. Där är det just nu en lättnad att befrias som slav och i stället sättas i fängelse.

Alldeles nära Europa kan man i dag äga en annan människa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland