Hufvudstadsbladet

Alla är inte bekväma med att jobba på finska

Efter tingsrätts­reformen är det endast möjligt att göra domstolspr­aktik på svenska på Åland.

- LAURA KLINGBERG

Ordförande Rita Härmälä på juristklub­ben Codex har bekantat sig med reformen och känner en viss oro för de svensksprå­kiga medborgarn­as rättsskydd.

– Redan i dagens läge verkar det råda brist på svenskkunn­iga domare och det verkar som om den aktuella tingsrätts­reformen inte direkt skulle förbättra situatione­n. De svensksprå­kigas rättsskydd är i högsta grad beroende av tillgången till en domstol där ärenden kan behandlas på svenska.

Auskulteri­ngen fortsättni­ngsvis viktig

Dan Frände, professor i straff- och processrät­t vid Helsingfor­s universite­t, påpekar att Finland introducer­at en treårig domarutbil­dning och att det exempelvis vid hovrättern­a finns så kallade assessorst­jänster.

– Vid valet av assessorer är det inget krav på att sökanden ska ha auskultera­t (avlagt domstolspr­aktik) men vicehärads­hövdingsti­teln är givetvis en stark merit, säger han.

Auskulteri­ngen förblir således en viktig etapp och därför anser Frände att det är ytterst viktigt att slå fast hur många notarietjä­nster som förutsätte­r att sökanden har fullständi­ga kunskaper i svenska.

– Utan en sådan statsrådsf­örordning står vi inför en verklig katastrof vad gäller tillgången till svensksprå­kiga domare i framtiden.

Många juridikstu­derande fat- tar beslut om sin framtid medan de auskultera­r och får bekanta sig med jobbet. Härmälä, som själv vill auskultera, tycker det är synd att antalet svensksprå­kiga auskultant­platser minskar eftersom det kan höja tröskeln för svensksprå­kiga studerande att söka en auskulteri­ngsplats.

– Jag skulle säga att de flesta på Codex är i praktiken tvåspråkig­a, men det finns ändå en del som inte är så bekväma med att jobba på finska, säger hon.

Inte enbart en språkfråga

Tingsrätts­reformen påverkar inte enbart orter med svensksprå­kiga invånare.

– Indragning­en av sessionsst­ällen leder till ökade problem att få åtalade i brottmål att infinna sig till den muntliga förhandlin­gen. Utevaro kostar pengar och orsakar en rad andra problem, säger Frände.

Han uppger att Justitiemi­nisteriet förbereder en lagändring som gör det möjligt för den åtalade att delta i rättegånge­n genom övervakad videoförbi­ndelse.

 ?? FOTO: ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Dan Frände, professor i straff- och processrät­t vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: ARKIV/LEIF WECKSTRöM Dan Frände, professor i straff- och processrät­t vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland