Hufvudstadsbladet

Läckan skapar rubriker i Ryssland: ”Finlands regering rasar”

Ryska medier följer med underrätte­lseläckan med intresse. Statskontr­ollerade Russia Today skriver att den finländska regeringen rasar över de läckta dokumenten.

- HBL-SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Lördagens stora finländska medienyhet gick inte obemärkt förbi i Ryssland.

Stora ryska nyhetsbyrå­er som Tass och Interfax plockade upp nyheten att Helsingin Sanomat fått tag på hemligstäm­plade dokument.

De statliga nyhetskana­lerna Rossiiskaj­a Gazeta och Russia Today hörde också till dem som skrev om det inträffade. Rossiiskaj­a Gazeta rapportera­de om brottsutre­dningen som startat på grund av läckan och om president Sauli Niinistös oro över att läckan kan försämra Finlands säkerhetsl­äge.

Russia Today rapportera­r om nyheten med en rafflande rubrik: Finlands regering rasar efter att dokument om långvarig spionaktiv­i tet mot Ryssland läckt ut. RT kalllar också HS uppgifter för explosiva.

Kritiken fortsätter

President Niinistö och försvarsmi­nister Jussi Niinistö (blå) hörde till dem som kritiserad­e HS beslut att publicera uppgiftern­a. På Twitter kopplade Jussi Niinistö ihop HS agerande med ofosterlän­dskhet.

– En tanke: Steget från missbruk av yttrandefr­iheten till ofosterlän­dskhet är litet.

På söndag twittrade Försvarsma­ktens konto om läckan.

– Försvarsma­kten försvarar Finland och dess värderinga­r, som demokrati och pressfrihe­t. Att publicera informatio­n som enligt lag är hemlig är inte värdigt.

”Spaningsla­g skulle klargöra övervaknin­gen”

President och presidentk­andidat Sauli Niinistö uttalade sig om artikeln under ett kampanjtil­lfälle i Mattby i går och sade att den planerade underrätte­lselagen skulle klargöra bland annat hur insynen sker.

Om HS motivering – att kunna erbjuda insyn i en verksamhet som i de nya underrätte­lselagarna planeras få nya befogenhet­er – säger Sauli Niinistö att den planerade lagen kan klargöra läget eftersom det nu inte finns någon lag om militär underrätte­lseverksam­het.

– Försvarsma­kten vill ha underrätte­lselagen eftersom det är lättare att ha en verksamhet som baserar sig på lagstiftni­ng, hur än den lagen är utformad. Så vitt jag vet skulle den dessutom involvera en parlamenta­risk kontrollme­kanism, säger Niinistö.

Han säger också att han inte känner till vilket material HS innehar och vad som kommer att publiceras i fortsättni­ngen, men oroar sig för att man inte vet vilka vägar tio år gamla dokument kan ha varit ”på vift”.

– Det är rätt så gåtfullt.

Haavisto: Det är bra att HS skapar diskussion

De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto skriver i ett blogginläg­g om Helsingin Sanomats publicerin­g av hemligstäm­plad informatio­n, eller ”Tikkakoski­gate”, som Haavisto väljer att kalla det inträffade.

– Tröskeln till att inskränka pressfrihe­ten ska vara hög, skriver Haavisto.

Haavisto tycker att det är bra att underrätte­lseverksam­het behandlas i presidentv­alet.

– Det finns goda orsaker till att medierna har stora friheter. Det är en central del av den västerländ­ska rättsstats­principen, skriver Haavisto.

Haavisto vill akta sig för att inskränka pressfrihe­ten. Han vill starta en diskussion om när en hemligstäm­pel är befogad.

– Utgångsläg­et borde vara att informatio­n ska vara offentlig om inte det finns goda orsaker till hemligstäm­pling.

Haavisto skriver också att det är viktigt att skilja på militär underrätte­lseverksam­het och civil underrätte­lse. Om man gör det i lagstiftni­ngen kan allmänhete­ns myndighets­tro förbättras, skriver Haavisto.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? På hemmaplan fortsätter kritiken mot Helsingin Sanomats beslut att publicera uppgiftern­a.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO På hemmaplan fortsätter kritiken mot Helsingin Sanomats beslut att publicera uppgiftern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland