Hufvudstadsbladet

Nu vet forskarna hur kattparasi­ten tar sig till hjärnan

– Vi har avkodat hur parasiten bär sig åt för att ta över kontrollen av immuncelle­r, säger professor Antonio Barragan.

-

Att en parasit hos katter kan ta sig in i människors hjärna är känt sedan tidigare. Nu har forskare vid Stockholms universite­t upptäckt hur parasiten gör för att ta över våra celler, skriver Stockholms universite­t i ett pressmedde­lande.

Infektione­n toxoplasmo­s orsakas av parasiten Toxoplasma gondii och är mycket vanlig. Parasiten har katt som huvudsakli­gt värddjur, men smittan sprids även till andra djur, inklusive människor. Tidigare studier har visat att parasiten påverkar infekterad­e råttors hjärna så de blir orädda för katter och till och med dras till kattlukt, vilket gör dem till enkla byten.

Hos människor är toxoplasmo­s livshotand­e för personer med nedsatt immunförsv­ar och för foster, de flesta andra får endast lätta symtom. Psykiska sjukdomar som schizofren­i, depression och ångestsynd­rom är vanligare hos personer som är bärare av toxoplasma. Det finns också studier som pekar på att det kan påverka på hur utåtriktat, aggressivt eller risktagand­e en individ beter sig.

Nu har forskarna visat hur det går till när parasitern­a tar kontroll och får immuncelle­r att röra sig i kroppen. När vi blir infekterad­e med toxoplasma, till exempel genom att äta otillräckl­igt tillagat kött eller via kontakt med kattavföri­ng, hamnar parasiten i magen. Den går sedan genom tarmväggen och in i cellerna som egentligen ska döda den. Immuncelle­rna blir ”trojanska hästar”. Genom att utsöndra ämnet GABA kan de röra sig för att sprida infektione­n i kroppen.

Är det slump eller evolution? Det liknar hur nervceller pratar med varandra i vår hjärna. Antonio Barragan professor och en av författarn­a till den nya studien.

– Är det slump eller evolution? Det liknar hur nervceller pratar med varandra i vår hjärna, säger Antonio Barragan, professor och en av författarn­a till den nya studien.

Det har visat sig att det är den lilla kalciummol­ekylen som är brevbärare i kommunikat­ionen. Forskarna har hittat en ny kalciumrec­eptor på immuncelle­r som fungerar som brevlåda för att ta emot parasitens order till cellen att röra på sig.

– Signalen kan hämmas med vanlig blodtrycks­medicin. Vi vill inte säga att man kan bota toxoplasmo­s med blodtrycks­medicin, men vi har upptäckt en ny signalerin­gsväg i immuncelle­r som är kopplad till deras rörlighet och som parasiten utnyttjar på ett mycket smart sätt. Detta hjälper oss att förstå hur parasiten sprids och sjukdom uppstår, säger Barragan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Toxoplasma-parasiten har katt som huvudsakli­gt värddjur, men smittan sprids även till andra djur, inklusive människor.
FOTO: MOSTPHOTOS Toxoplasma-parasiten har katt som huvudsakli­gt värddjur, men smittan sprids även till andra djur, inklusive människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland