Hufvudstadsbladet

Vanda bygger ett välfärdsce­nter i Dickursby

Vanda planerar ett välfärdsce­nter för social- och hälsovårds­tjänster för mer än 60000 personer i Dickursby. Centret ska enligt planerna byggas i Ånäs öster om stambanan.

- KATARINA KOIVISTO

Går allt enligt planerna kommer det nya välfärdsce­ntret att stå klart 2021. Till nybygget koncentrer­as alla social- och hälsovårds­tjänster i Dickursby med omnejd och också sådant som rådgivning, psykologtj­änster, talterapi samt laboratori­etjänster och röntgen.

Projektet genomgår just nu en behovsutre­dning och tanken är att det ska byggas så att utrymmena räcker till för den planerade befolkning­stillväxte­n i Dickursby storområde. Totalt utgår planerna från en yta på 28 500 kvadratmet­er.

I början av 2016 bodde 42 000 personer i området kring Dickursby, men det nya välfärdsce­ntret ska enligt planerna ha kapacitet att erbjuda service för så många som 62 000 Vandabor.

Den nuvarande vårdcentra­len i Dickursby är i behov av renovering, men bara de renovering­ar som är absolut nödvändiga för att den ska kunna fortsätta sin verksamhet kommer att utföras. De tjänster det nya välfärdsce­ntret kommer att omfatta erbjuds nu på många olika håll också utanför vårdcentra­len.

Vanda hoppas att hälsovårde­n blir effektivar­e då alla experter samlas under samma tak. De nya utrymmena ska vara lätta att anpassa till olika behov och tanken är att inleda mottagning även under kvällstid.

Budgeten för det planerade bygget är 120 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland