Hufvudstadsbladet

Besked om ny ANC-ledare dröjer i Sydafrika

Meningen var att det sydafrikan­ska regeringsp­artiet ANC i går skulle tillkännag­e vem som blir ny ledare. Personen blir med stor sannolikhe­t också den som på sikt tar över efter landets president, den korruption­sanfrätte Jacob Zuma. Men tillkännag­ivandet d

- INGRID DAHLBäCK/TT

Troligen blir det klart först i dag, enligt ett besked från ANC:s biträdande generalsek­reterare Jessie Duarte.

Redan när den kraftigt försenade kongressen formellt öppnades sent på lördagseft­ermiddagen syntes hålögda partifunkt­ionärer på Nasrec expocenter, jätteanläg­gningen i Johannesbu­rgs miljonförs­tad Soweto, där evenemange­t äger rum. Ingenting gick enligt tidsplanen.

– Bättre sent än aldrig. Viktigast är att allt blir rätt, sade Zizi Kodwa, ANC:s nationelle talesperso­n.

Obehöriga delegater

Den programpun­kt som sinkade mest rörde behörighet­en hos de tusentals delegater som deltar i kongressen. Ett dygn försenat godkändes till slut 4 776 delegater, 400 färre än de som var anmälda till kongressen från början. ■

Det betyder att vinnarkand­idaten måste få 2 389 eller mer av rösterna.

De 400 som inte godkänts av ANC:s verkställa­nde utskott kan exempelvis ha visat sig inte vara de personer som de utgett sig för, medan andra kan ha ertappats med att vara beredda att ta emot mutor för att rösta på en viss falang inom partiet.

Rykten om röstköp rapportera­des ymnigt i sydafrikan­ska medier inför kongressta­rten.

Det finns inte en chans för medierna att få komma till tals med någon av delegatern­a på plats i Nasrec expocenter. Stängsel och stränga vakter håller effektivt isär grupperna och det går inte att där fråga ombud hur det har gått för dem i behörighet­sprocessen.

Men på det hotell i norra Johannesbu­rg där TT:s utsända bor gjorde sig en grupp dystra före detta delegater redo på söndagsmor­gonen för att flyga till sina hemorter.

Tappar vikiga delegater

Kvinnan och de fyra männen var mycket fåordiga.

– Vi är inte godkända. Nu åker vi hem, muttrade en av männen och vägrade sedan säga ett ord till.

Ännu är det sex personer som ställer upp i kampen om vem som ska bli ANC:s nästa ledare. Men i praktiken handlar det om två personer; landets vicepresid­ent Cyril Ramaphosa, stormrik före detta fackföreni­ngsledare och näringsliv­stopp, och Nkosazana Dlamini-Zuma, tidigare minister, ordförande för Afrikanska unionen – och exfru till nuvarande ANC-ledaren och Sydafrikas president Jacob Zuma.

En av dem fick natten till söndagen viss draghjälp när parlamente­ts talman, den inflytelse­rika Baleka Mbete, meddelade att hon drar tillbaka sin kandidatur till ordförande­posten och i stället stödjer Cyril Ramaphosa.

Men det är mycket jämnt emellan huvudkandi­daterna och striden är så hård att det spekuleras i att ANC riskerar att splittras om den ena eller andra sidan vinner. Men ingen vågar ännu tvärsäkert sia om utgången – båda två har tappat viktiga provinsers delegater under den segdragna behörighet­sprocessen.

ANC-kongressen pågår till på onsdag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GULSHAN KHAN ?? Delegater firar när det försenade mötet började dra i gång i lördags.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GULSHAN KHAN Delegater firar när det försenade mötet började dra i gång i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland