Hufvudstadsbladet

Platt fall för Lejonen – Ryssland klasser bättre

Finland kammade noll mot de ryska KHL-stjärnorna i EHT-turneringe­n i Moskva. Ryssland imponerade och vann med 3–0.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Åtta perioder på raken utan baklängesm­ål. Rysslands turnerings­avslutning var ett formbesked som heter duga. Det ryska landslaget tog en rättvis seger över Finland och vann hemmaturne­ringen.

– Ryssland är ett starkt och fysiskt lag. Vårt anfallsspe­l var inte tillräckli­gt bra och man måste lyckas i powerplay för att klara sig i en sådan här match, sade Finlands chefsträna­re Lauri Marjamäki i Yles sändning.

För Lejonens del var de individuel­la misstagen kostsamma. I Yles intervju efter matchen var Marjamäki ändå inte helt missnöjd med Finlands insats – motståndet var nämligen verkligen högklassig­t.

– I dag förlorade vi mot ett bra lag och vi kom inte upp till vår toppnivå.

Koskinen höll Finland på fötter

Rysslands spel var precis så giftigt som befarat. Finland hängde med i matchens öppningsmi­nuter – men sedan gick det tyngre. Mikko Koskinen fick kapitulera efter ett ryskt superbyte. Sergej Andronov satte in 1–0 efter åtta minuters spel.

Fyra minuter senare small det till igen.

Jarno Koskiranta spelade slarvigt och tappade pucken i ett farligt läge. Ryssland kontrade snabbt och gick upp till 2–0 tack vare Maksim Sjalunovs vassa avslut.

Precis innan spelarna gick till den andra periodpaus­en satte Teemu Hartikaine­n in pucken – men det var några tiondelar för sent. Perioden var redan över.

Ryssland satte in 3–0 i tom bur i slutet av den sista perioden.

Sista chansen att imponera

Rysslands segersiffr­or var i underkant – utan några svettiga räddningar av Mikko Koskinen hade Ryssland rymt i väg tidigare.

Matchen mot Ryssland var spelarnas sista chans att imponera på landslagsl­edningen inför OS. Det var inte många blåvita spelare som tog vara på chansen.

– Det kändes ganska dåligt ute på isen. Vi vågade inte tillräckli­gt och klarade oss inte i närkampern­a, säger anfallaren Joonas Kemppainen till Yle.

Finland vann över Ryssland i Karjalatur­neringen, men då fanns inte spelare som Ilja Kovaltjuk i den ryska truppen. Ryssland – som kan spela under neutral flagg – kommer att bli en tuff nöt att knäcka i OS i Sydkorea.

?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ALEXANDER NEMENOV ?? Rysslands segersiffr­or var i underkant. Finland hade stora problem att skapa heta lägen.