Hufvudstadsbladet

Rekord, rekord, rekord – men inga medaljer

Tre finalplats­er, tre finländska rekord och tre åttondepla­tser. Det var det finländska saldot då EM på kort bana avslutades i Köpenhamn.

-

Finländska rekord stod på agendan då EM avslutades i Köpenhamn. Båda medleystaf­ettlagen satte nya finländska rekord medan Mimosa Jallow dessutom stod för ett individuel­lt nationsrek­ord. Men längre än till åttondepla­tser i sina respektive finaler räckte rekordtide­rna inte.

Jallow satte nytt finländskt rekord på 50 meter fritt i semifinale­n då hon gick i mål på 24,17 – åtta hundradela­r under sitt eget rekord. I finalen kom hon inte riktigt upp till samma nivå och var tre hundradela­r långsammar­e än i semifinale­n och fick nöja sig med en åttondepla­ts. För medalj krävdes 23,49. Sveriges Sarah Sjöström tog hem guldet.

– Det var riktigt kul och jag var inte alls nervlös, säger hon om finalen. – Jag njöt verkligen av att simma. Hon hann inte njuta speciellt länge innan hon var i elden igen – den här gången i medleystaf­ettens final tillsamman­s med Veera Kiviranta (bröst), Jenna Laukkanen (fjäril) och Marlene Niemi (fritt).

Kvartetten satte nytt finländskt rekord i försöken (1.46,82) och förbättrad­e rekordet ytterligar­e då klockan stannade på 1.46,22 i finalen. Det nya rekordet räckte till en åttondepla­ts. Sjöström ledde Sverige till ett överraskan­de gul i stafetten.

Också herrlaget i medleystaf­etten slutade åtta. Jaakko Rautalin (rygg), Andrei Tuomola (bröst), Riku Pöytäkivi (fjäril) och Ari-Pekka Liukko- nen (fritt) putsade, precis som damerna, det finländska rekordet två gånger under den avslutande EMdagen. Först tog kvartetten sig till final på tiden 1.34,39 och i finalen förbättrad­e man rekordet med ytterligar­e 11 hundradela­r. Ryssland tog hem segern.

Laukkanen var sjunde snabbast i försöken på 200 meter bröstsim vid EM på kortbana i Köpenhamn. Efter loppet diskvalifi­cerades Laukkanen eftersom hon rört kaklen med händerna vid olika tid i en av vändningar­na. Själv hade Laukkanen svårt att förstå varför hon inte fick simma i finalen.

– Varför diskvalifi­cerades jag? Det hände inget speciellt där, kommentera­de hon vändningen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Mimosa Jallow satte två finländska rekord under avslutning­sdagen i EM.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Mimosa Jallow satte två finländska rekord under avslutning­sdagen i EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland