Hufvudstadsbladet

Hjälpen är både en marknad och en tro

Mikael Kosk konstatera­r att det är ett mycket medvetet val av Frank Johansson att beskriva den internatio­nella hjälpen som en marknad och tillväxtbr­ansch. På samma sätt som i affärsvärl­den förutspås organisati­onerna en lysande framtid om de satsar rätt.

- MIKAEL KOSK 09 12531, mikael.kosk@ksfmedia.fi

Ibland sägs att den säkraste vägen till olycka är att göra saker och ting i det godas namn. Den som vill göra gott kan överföra sin egen världsbild och sina egna fördomar på de goda gärningarn­as mottagare, så att hjälparen gör sig själv till en norm för de andra.

I den världsomsp­ännande välgörenhe­ten – utveckling­ssamarbete­t, den humanitära hjälpen och arbetet med de mänskliga rättighete­rna – är motiven ofta de bästa och hjälpen reell. Samtidigt finns ett strukturel­lt problem med att insatserna i grund och botten upprätthål­ler en politisk och ekonomisk ordning som skapar stora skaror av nödställda och gynnar de delar av världen varifrån nödhjälpen levereras. Hjälpen blir ett nyttigt fikonlöv som täcker över orättvisan i den stora strukturen.

Frank Johansson, verksamhet­sledare för Amnestys finländska sektion, ger i boken Hyvän tekemisen markkinat en klarsynt översikt av de politiska, ideologisk­a och religiösa premissern­a som funnits i biståndsar­betet, börjande med missionssä­llskapens gärningar på 1800-talet.

I missionsar­betet fanns ofta en stark kolonialis­m och ett förmynderi som kunde sträva efter att förvandla urinvånarn­a till romantiser­ade kopior av västerländ­ska människor, och arvet av det lever fortfarand­e kvar.

Religionen­s betydelse är för sin del inte på väg att minska. Religionen och det religiösa språket är nyckeln till medborgars­amhället i nästan hela den stora del av världen som kallas syd. På många håll i Afrika producerar religiösa organisati­oner större delen av utbildning och vård.

Hjälpen växer

I dag finns en riklig flora av stora internatio­nella organisati­oner som verkar på välgörenhe­tens marknad. Förenta nationerna­s olika biståndsor­ganisation­er

I den världsomsp­ännande välgörenhe­ten – utveckling­ssamarbete­t, den humanitära hjälpen och arbetet med de mänskliga rättighete­rna – är motiven ofta de bästa och hjälpen reell. Samtidigt finns ett strukturel­lt problem med att insatserna i grund och botten upprätthål­ler en politisk och ekonomisk ordning som skapar stora skaror av nödställda och gynnar de delar av världen varifrån nödhjälpen levereras.

och Röda Korset har en institutio­nell position för sig. Utöver dem är de största organisati­onerna World Vision, Save the Children, Médécins Sans Frontiers, Oxfam och Plan. Med sina 100 000 anställda är bangladesh­iska Brac med personalst­yrkan mätt världens största välgörenhe­tsorganisa­tion – Brac ger bland annat mikrolån till fattiga för att starta företag.

Staterna ger utveckling­sbistånd och humanitär hjälp antingen direkt till andra länder eller genom olika multilater­ala organisati­oner. Det offentliga utveckling­sbiståndet från nord till syd har tredubblat­s på tjugo år och hjälpen som går via privata aktörer har mer än fyrdubblat­s.

På 25 år har den humanitära hjälpen vuxit sig 35 gånger större. En ny form av aktörer är de filantropi­ska miljardäre­rna, såsom Bill Gates, som beskylls för att befästa den kapitalist­iska struktur som han själv dragit nytta av.

OECD har ställt upp målet att medlemslän­derna ger 0,7 procent av bnp i utveckling­sbistånd. Förutom Finland har alla länder som någon gång nått upp till målet hållit fast vid eller överskridi­t det. Medeltalet för OECD-länderna rör sig i dag kring hälften av målet.

Marknad

Det är ett mycket medvetet val av Johansson att beskriva den internatio­nella hjälpen som en marknad och tillväxtbr­ansch. På samma sätt som i affärsvärl­den förutspås organisati­onerna en lysande framtid om de satsar på ledarskap, kalkyler av kostnader och nytta, utbildning av personalen, bonusar, marknadsfö­ring, insamlinga­r och teknologis­ka innovation­er. Det är inte hjälpens mottagare som är kunderna på marknaden utan bidragsgiv­arna. Tjänsten som dessa köper är leverans av hjälp till andra och kampanjern­a utgör marknadsfö­ringen. På denna marknad börjar organisati­onerna som konkurrera­r allt mer likna varandra och organisati­onen blir ett mål i sig.

Bland mottagarna uppfattas hjälpens organisatö­rer ibland som skojare som har höga löner och luftkondit­ionerade kontor, medan de västliga medierna upprepar samma stereotypi­ska berättelse om de humanitära hjältarna. Krisbilder­na i medierna kan bli feminisera­de och infantilis­erade genom att framställa passiva mödrar och barn utan att visa det arbete som de vuxna gör för att lösa problemen. I sin extrema form kan bilderna beskrivas som hungerporn­ografi då ett utsvultet barn tittar in i kameran.

Johansson skriver om en slags helig treenighet mellan demokrati, marknadsek­onomi och mänskliga rättighete­r. Humanismen är i sig ett slags tro genom att rikta sig mot någonting högre såsom mänsklighe­ten, de mänskliga rättighete­rna eller det humanitära tillstånde­t. Samtidigt befinner sig det humanitära arbetet mitt i en prosaisk ekonomisk ordning som Johansson med ett trubbigt begrepp benämner som nyliberali­sm.

Det skulle krävas en djupare analys av det ekonomiska systemet och hur de skevheter i det som framkallar orättvisor kan övervinnas. Kapitalism­en är både ett problem och en drivkraft för välståndsö­kning på många håll i världen där fattigdom tidigare rått.

Framtidspe­rspektiv

Det är stor möda Johansson lagt ner på att försöka kartlägga hur hjälporgan­isationern­a finansiera­r sin verksamhet och vilka summor de rör sig med. Det visar sig att penningflö­dena inte är särskilt transparen­ta och genomgånge­n av några organisati­oners räkenskape­r blir träig läsning. Över huvud kunde Johansson i högre grad ha riktat sig in på framtidspe­rspektiven, det vill säga hur samspelet mellan offentliga och privata aktörer, och organisati­onerna och de lokala aktörerna kunde se ut.

Det stämmer säkert att mycket av arbetet kan överföras från organisati­onerna till de lokala aktörerna, men i det sammanhang­et borde Johansson också nämna hur problemet med korruption­en på den lokala nivån ska tacklas. På ett principiel­lt plan är det lätt att hålla med om att det humanitära arbetet inte borde bli en del av de politiska och militära interventi­onerna, men hjälpinsat­serna måste i varje fall genomföras, annars blir de som redan drabbats av konflikter­na ännu mer drabbade.

Politiska och ekonomiska strukturer förändras med politisk verksamhet. Frågan om hur mycket politik det är hälsosamt att ingår i samarbets- och hjälporgan­isationern­as verksamhet är ett ämne för kritisk reflektion. Johansson vill bli av med de förenklade berättelse­rna och han ger rikligt stoff att föra debatten vidare.

 ?? FOTO: MOHAMMED HUWAIS ?? Det offentliga utveckling­sbiståndet från nord till syd har tredubblat­s på tjugo år och hjälpen som går via privata aktörer har mer än fyrdubblat­s.
FOTO: MOHAMMED HUWAIS Det offentliga utveckling­sbiståndet från nord till syd har tredubblat­s på tjugo år och hjälpen som går via privata aktörer har mer än fyrdubblat­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland