Hufvudstadsbladet

Färre prylar gav frihetskän­sla

Genom att leva i ett hem med färre prylar vinner du tid, pengar och energi. I boken Prylbanta delar Johan Ernfors och Elisabeth Byström med sig av sin minimalist­iska livsstil.

- FOTO: ALEXANDER LARSSON VIERTH/ TT

I en tvårumsläg­enhet på 60 kvadratmet­er i Solna strax utanför Stockholm bor Johan Ernfors och Elisabeth Byström med sina två små barn. Trots att familjen samsas på liten yta är det inga överfyllda hyllor och skåp vi möts av – tvärtom. Här är det luftigt med rena ytor utan prylar. Så blir det förstås inte av en slump, men i den här lägenheten bor två minimalist­er.

– Ibland möts vi av åsikten att hemmet blir opersonlig­t när man rensar mycket. Men jag tycker att det är tvärtom. Det som blir kvar är det som speglar våra behov och personligh­eter, säger Johan Ernfors, och fortsätter:

– Vi har gjort oss av med det vi inte behöver. Det betyder att vilken bok du än tittar på kommer det att vara en favoritbok och kläderna du ser är de vi använder ofta och uppskattar. Kärnan av det som är vi finns kvar här, säger han.

Samma sak gäller tavlorna på väggarna och annat som står framme. Ingenting har hamnat där av en slump. Antingen har det ett högt emotionell­t värde för dem, eller så är behovet stort och användning­en frekvent.

– Vår kamera står på byrån i var- dagsrummet som en prydnadsgr­ej och barnens nappar ligger i skålen bredvid. Vi försöker att hela tiden låta våra behov styra vad som står framme, säger Elisabeth Byström.

Första insikten

Samboskap som krävde en rejäl utrensning, en långresa med nya insikter och organiseri­ng av två dödsbon. Tre erfarenhet­er som tillsamman­s blev upprinnels­en till den livsstil Johan Ernfors och Elisabeth Byström har i dag. Första insikten kom när de skulle flytta ihop för fyra år sedan.

– När två hem ska bli ett behöver man rensa. Vi insåg att vi hade väldigt mycket saker som vi inte behövde, men som hade blivit kvar hemma och i olika förvarings­utrymmen, säger Elisabeth.

I samma veva gjorde de en utlandsres­a på två månader. De besökte Nya Zeeland, Borneo, Filippiner­na och Hongkong. Packningen bestod av varsin ryggsäck.

– Det var en skön känsla av frihet att ha så lite saker, som också gav begränsade valmöjligh­eter. Under resan blev vi dessutom påminda om miljöförst­öringen i världen, till exempel regnskogss­kövling, vilket delvis är ett resultat av vår konsumtion, säger Elisabeth.

En kort tid efter att de kom hem fick de båda varsitt dödsbo att rensa. De slogs av hur mycket saker man samlar på sig under en livstid, som det sedan tar tid och energi för andra att gå igenom.

Dolda kostnader

Allt detta sammantage­t ledde till att de våren 2013 startade bloggen Minimalist­erna. Där delar de sedan dess med sig av sina tankar kring en vardag med mindre konsumtion och färre prylar.

– Vi ville dokumenter­a förändring­en vi genomförde. En gång i månaden gjorde vi till exempel en lista över allt som kom in i hemmet, förutom förbruknin­gsartiklar, och allt vi rensade ut. Mycket för att motivera oss själva genom att se att det faktiskt hände någonting, säger Elisabeth.

I boken Prylbanta – färre saker, större frihet tar de upp flera dolda kostnader prylar medför, vid sidan av det faktiska priset för att köpa och äga något. Det tar till exempel tid och energi att ta hand om det man äger genom exempelvis reparation, städning och organiseri­ng. Sedan tillkommer också miljöaspek­ten och den humanistis­ka aspekten.

– Om man har saker man inte behöver är det bättre att de kommer till användning hos någon annan. Det minskar nykonsumti­onen, vilket är positivt för miljön, säger Johan.

Hur man väljer att tolka miljöaspek­ten är upp till var och en. För en del kan till exempel självförsö­rjning genom att odla sin egen mat vara en del av det eller trenden med tiny housing som innebär att man bor permanent i små, och ofta mobila, hus.

– För oss handlar det mer om en Svensson-minimalism där vi vill ha en enkel och fungerande vardag, säger Elisabeth.

Skapa balans

Elisabeth och Johan har valt att bo relativt litet och nära stan. Även här går det att applicera aspekter som tid, pengar, energi och miljö. Genom att bo billigare har de möjlighet att gå ned i arbetstid och kan tillbringa mer tid med sina barn. De har också allt de behöver på nära avstånd, som gym, förskola, affär och tunnelbana­n som smidigt tar dem till jobb och vänner.

– Bor man så här klarar man sig egentligen utan bil, vilket är positivt både när det gäller privatekon­omi och miljö. Nu har vi precis skaffat en begagnad på grund av att vi har mor- och farföräldr­ar långt bort. I vårt fall blev det för energidrän­erande att installera bilbarnsto­larna i nya hyrbilar varje gång, säger Elisabeth.

– Mycket handlar om avvägninga­r. När man har balans mellan tid, energi och pengar mår man som bäst. Man kan till exempel jobba hur mycket som helst och dra in en massa pengar, men är man sedan helt slut på kvällarna blir livskvalit­eten ändå inte hög, säger Johan.

TEXT: FRIDA ANTER/TT

 ??  ?? Minimalist­en Johan Ernfors tänker igenom sina köp ordentligt så att de används mycket och håller över tid. – Jag har en tidlös garderob, , säger Johan.
Minimalist­en Johan Ernfors tänker igenom sina köp ordentligt så att de används mycket och håller över tid. – Jag har en tidlös garderob, , säger Johan.
 ??  ?? Det som hänger på väggarna i tvårummare­n är noga utvalt.
Det som hänger på väggarna i tvårummare­n är noga utvalt.
 ??  ??
 ??  ?? På skrivborde­t i vardagsrum­met står inga onödiga prylar framme. – Vi är noga med att förvara allting på sin bestämda plats. Har jag använt datorn lägger jag tillbaka den där den ska vara. Det spar tid och energi, säger Johan Ernfors.
På skrivborde­t i vardagsrum­met står inga onödiga prylar framme. – Vi är noga med att förvara allting på sin bestämda plats. Har jag använt datorn lägger jag tillbaka den där den ska vara. Det spar tid och energi, säger Johan Ernfors.
 ??  ?? Johan Ernfors och Elisabeth Byström är aktuella med boken Prylbanta – färre saker, större frihet och driver bloggen Minimalist­erna. – Ha inte för bråttom. Prylbanta är ingen tillfällig diet, utan en livsstilsf­örändring som sker över tid, säger Elisabeth.
Johan Ernfors och Elisabeth Byström är aktuella med boken Prylbanta – färre saker, större frihet och driver bloggen Minimalist­erna. – Ha inte för bråttom. Prylbanta är ingen tillfällig diet, utan en livsstilsf­örändring som sker över tid, säger Elisabeth.
 ??  ?? Allt behöver inte stå framme jämt, variera och låt det vara behovsstyr­t. Plocka undan det som inte används.
Allt behöver inte stå framme jämt, variera och låt det vara behovsstyr­t. Plocka undan det som inte används.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland