Hufvudstadsbladet

Brand gav polisen chansen att göra husrannsak­an

Domstol avgör om journalist­ens material får användas i polisutred­ningen

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

Centralkri­minalpolis­ens husrannsak­an mot Helsingin Sanomats reporter i söndags gjordes efter att reportern försökt slå sönder sin dator.

Reporterns avsikt hade varit att förstöra material som kunde ha avslöjat källor som hon använder i sitt arbete.

Reporterna kallade på räddningsv­erket på grund av branden. Polisen kom då också till platsen. Centralkri­minalpolis­en som undersöker vem som läckt hemliga underrätte­lsedokumen­t till Helsingin Sanomat kopplades in. En särskild husrannsak­an inleddes.

I de flesta fall hade det krävts ett domstolsbe­slut för att inleda den här typen av husrannsak­an, men polisen kunde ta saken i egna händer genom att hänvisa till att saken var brådskande.

Det beslagtagn­a materialet förseglade­s med hänvisning till att det kunde äventyra källskydde­t som skyddar tidningens uppgiftslä­mnare.

En domstol ska nu avgöra om materialet fortfarand­e ska omfattas av källskydde­t eller om källskydde­t kan brytas.

”Det typiska blir också att man mera diskuterar själva läckan än de fakta och mönster som någon hade önskat att den stora allmänhete­n skulle känna till.” skriver Jan-Erik Andelin i dagens ledare om den så kallade Tikkakoski­läckan.

Efterdynin­garna från Helsingin Sanomats rapporteri­ng om försvarets hemlighets­fulla Signalunde­rättelsece­nter i Tikkakoski tar sig nu vändningar som har drag av tv-deckare.

Laura Halminen, den ena av de två HS-reportrarn­a som stod bakom lördagens reportage om Tikkakoski, hade enligt Centralkri­minalpolis­en på söndagseft­ermiddagen sökt sig ner i källaren i det bostadshus i centrala Helsingfor­s där hon och hennes två barn i skolåldern bor. Hon hade bestämt sig för att i källaren slå sönder hårddisken i sin bärbara dator. Datorn hade dock börjat utveckla rök så att hon såg sig tvungen att larma räddningsv­erket.

Med räddningsv­erket följde, enligt normal kutym, en polispatru­ll. När poliserna insåg vem hon var och vad hon hade hållit på med kallade de på förstärkni­ng från CKP. Den brunna datorn beslagtogs och därefter gavs order om en särskild husrannsak­an i Halminens bostad och källarutry­mmena.

Polisens förundersö­kningsleda­re ansåg att husrannsak­an inte kunde uppskjutas eftersom polisen hade skäl att misstänka att journalist­en försökte förstöra material som ingår i förundersö­kningen.

Klockan 18.30 började fyra polismän undersöka bostaden och källaren och beslagtog hennes privata mobil, Helsingin Sanomats mobil, hennes egen dator, egen Ipad och ett antal minnesstic­kor.

Polisen hade, enligt de uppgifter hon gett sin egen tidning, genomletat hennes bokhyllor och till och med spisfläkte­n. Barnrummet hade lämnats orört.

Enligt Helsingin Sanomat hade polisen inget domstolsbe­slut som grund för husrannsak­an. Ett domstolsbe­slut behövs nästan alltid om det är frågan om en särskild husrannsak­an.

En särskild husrannsak­an ska göras när det finns skäl att tro att genomsökni­ngen kan avslöja in- formation som den undersökta får hemlighåll­a. Vid tillslaget i söndags var det av allt att döma så: Lagen ger en journalist eller en utgivare rätt att vägra ge uppgifter som skulle kunna röja en källas identitet.

Centralkri­minalpolis­en hänvisar ändå i ett pressmedde­lande till ett avsnitt i tvångsmede­lslagen som ger bestämmand­erätt om särskild husundersö­kning åt polisen i brådskande fall.

När Halminen påpekade att vissa av de beslagtagn­a föremålen kan falla inom ramen för källskydde­t hade poliserna förseglat dem i sigillförs­edda påsar som senare skall gås igenom av en utomståend­e person med rannsaknin­gsfullmakt. Enligt CKP var påsarna fortfarand­e i går förseglade.

En domstol väntas ta ställning till det förseglade materialet under de närmaste dagarna.

Källskydde­t kan brytas när det föreskrivn­a strängaste straffet för det undersökta brottet är fängelse i minst sex år.

Enligt Centralkri­minalpolis­en undersöks fallet med underrätte­lsedokumen­ten som röjande av statshemli­ghet. Straffet kan då vara högst fyra års fängelse, vilket skulle hålla källskydde­t intakt i det här fallet.

Enligt HS ville Halminen med att krossa hårddisken skydda sina källor. Datorn lär innehålla källmateri­al till flera av Halminens arbetsproj­ekt, dock ingenting som har med det nu aktuella Signalunde­rrättelsec­entret att göra. Hon har specialise­rat sig på att skriva om bland annat datasekret­ess och kandiderad­e för Bonnierpri­set 2015.

Enligt Centralkri­minalpolis­en undersöks fallet med underrätte­lsedokumen­ten som röjande av statshemli­ghet. Straffet kan då vara högst fyra år fängelse, vilket skulle hålla källskydde­t i det här fallet intakt.

Helsingin Sanomats chefredakt­ör Kaius Niemi sade i ett uttalande att en husrannsak­an som riktar sig mot en journalist är helt exceptione­ll i Finland som profilerat sig som yttrandefr­ihetens toppnation. Han ser händelsen som mycket oroväckand­e ur pressens synvinkel.

Arno Ahosniemi, ordförande för Chefredakt­örernas förbund, sade i Yles morgon-tv att han inte har något minne av att någonting liknande skulle ha hänt i Finland tidigare.

Riikka Venäläinen, chefredakt­ör för Yles nyhets- och aktualitet­sredaktion­en konstatera­de i samma sändning att presskåren har orsak att vara orolig.

– Sådant har vi inte vant oss att se i västliga samhällen, sade Venäläinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland