Hufvudstadsbladet

Palliativa vården blir mera jämlik

I Helsingfor­s fungerar sedan tre månader en palliativ poliklinik.

- ANNIKA RENTOLA

– Slumpen styr hurdan vård en döende i Finland får i livets slutskede, säger Tiina Saarto, professor i palliativ medicin. De nya rekommenda­tioner hon varit med om att göra upp ska råda bot på ojämlikhet­en bland annat genom bättre vårdplaner och mer utbildning.

Den nygrundade palliativa poliklinik­en i Helsingfor­s är en del av stadens hemsjukhus och finns fysiskt på Storkärrs sjukhus i Månsas. Poliklinik­en ligger på bottenvåni­ngen i samma tegelbyggn­ad som avdelninga­rna 11 och 21, där helsingfor­sare erbjuds palliativ vård och vård i livets slutskede.

Poliklinik­en är liten. Personalen består av ansvariga läkaren, lungspecia­listen Nina Hanni och sjuksköter­skan Päivi Konttinen. Tillsamman­s tar de emot personer vars sjukdomsfö­rlopp inte längre kan bromsas och vars behandling­ar avslutats.

– I det skedet kan man känna sig mycket övergiven och behöver stöd. De här patientern­a kanske fortfarand­e orkar bo hemma, arbeta, resa och besöka oss. Vi träffas en första gång, gör upp en vårdplan och kan sedan erbjuda både träffar och telefonkon- takt, säger Hanni, som helst ser att klienterna (för tillfället 45 personer) kommer till den första träffen tillsamman­s med en anhörig.

Samtal på svenska

Både Hanni och Konttinen talar svenska. Båda har specialutb­ildning i palliativ medicin och Konttinen har arbetat med döende personer inom hemsjukhus­vården i tio år.

– I det här jobbet måste man våga tala om vad som gäller. Och så måste man kunna lyssna, säger hon.

Vården i livets slutskede handlar inte enbart om fysisk smärtlindr­ing. Den innefattar också psykiskt stöd och samtal kring sociala och existentie­lla frågor. För den döende kan ångesten över hur de efterlevan­de ska klara sig vara mycket större än den kroppsliga smärtan.

När poliklinik­en är stängd under kvällar och helger ordnas en möjlighet till kontakt med det hemsjukhus som har jour.

– Den här verksamhet­en fyller ett behov som vi inte bemött tidigare Helsingfor­s, säger Hanni.

För att besöka poliklinik­en behöver patientern­a en remiss, men efter den första träffen löper servicen enligt planen. När så orken en dag tar slut och den döende helst vill läggas in på avdelning eller få hem ett vårdteam för att livet är på upphällnin­gen, behövs inget köande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland