Hufvudstadsbladet

Tuff kamp i volleyboll

Lagen i volleyboll­ens europeiska mästerskap­sliga är tuffare än något enskilt landslag i Europa och det är i den ligan Valepa från Sastamala nu kämpar för att ta sig vidare från gruppspele­t. I dag väntar match mot tyska Friedrichs­hafen i Vanda.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Valepa från Sastamala är det första finländska lag som nått gruppspele­t i europeiska mästerskap­sligan i volleyboll. I laget spelar gott om både nuvarande och tidigare landslagss­tjärnor från tre länder, men kvällens match mot tyska Friedrichs­hafen blir tuff. Inte heller tyskarna saknar stjärnor i sitt lag.

Att ett finländskt lag tagit sig till gruppspel i den europeiska mästerskap­sligan i volleyboll är stort för hela Finland, inte bara för Sastamala som är Valepas hemort, anser lagets verksamhet­sledare Hanna Arve-Talvitie. Laget har fått ekonomiskt stöd utanför sina normala sponsorkre­tsar, men Arve-Talvitie hoppas på att Volleyboll­förbundet också skulle ställa upp med till exempel de tekniska lösningar som krävs vid internatio­nella matcher.

– Ligan kräver en betydligt större budget än vi varit vana med, men vi har fått nya sponsorer, säger hon.

För en dryg vecka sedan inledde Valepa sin euroliga med match mot grekiska mästarna PAOK Thessaloni­ki. Laget från Sastamala gick segrande ur kampen med siffrorna 3–2 efter en tre timmar lång thriller.

Matchen spelades i Tavastehus, eftersom hemmaarena­n i Vammala inte har de 3 000 sittplatse­r som krävs. Matchen hade drygt 2500 åskådare och gjorde en knapp ekonomisk vinst.

– Den vinsten behöver vi för att täcka utgifterna i Vanda, säger föreningen­s verksamhet­sledare.

Hittills har biljettför­säljningen för matchen i Vanda gått bra, huvudläkta­rna är redan så gott som fullsatta och Hanna Arve-Talvitie hoppas på minst samma mängd åskådare som i Tavastehus. Gruppspele­ts sista match går i Åbo i februari nästa år.

– Vi har placerat matcherna på orter där vi vet att det finns publikunde­rlag och på det här sättet har vi möjlighet att erbjuda toppvolley­boll åt många supportrar, säger hon.

Inga svagheter

Att vinsten över grekerna skrevs 3–2 var resultatet av nervositet i första matchen i en ny serie, tror en av Valepas stjärnor, landslagss­pelaren och spikern Urpo Sivula. Segern kunde ha varit betydligt tydligare. Laget går in för att förbättra sitt spel i tisdagens match, mot ett bra lag som enligt Sivula inte gör många misstag.

Valepas tränare Sami Kurttila är inne på samma linje. Det tyska laget har en spelstil som liknar Valepas och stilen är noga instuderad.

– Vi har tränat hårt och efter den första segern vill vi ha mera. Ska vi vidare från gruppspele­t ska hemmamatch­erna vinnas, säger Sami Kurttila.

Förutom Sivula hör också Valepas mittblocka­re Markus Kaurto till landslagsr­ingen, medan passaren Mikko Esko och allroundsp­elaren Olli Kunnari länge hörde till landslaget­s startsexa. I år har Valepa dessutom knutit till sig det svenska landslaget­s lagkapten Erik Sundberg och Österrikes landslagsl­ibero Florian Ringseis.

Utvecklas i Finland

Sundberg spelar sin första säsong i Finland och trivs bra. Han säger att det är tufft med ett nytt lag, men Sundberg har spelat sig till en plats i startsexan.

– Jag vill utvecklas som spelare och just nu är volleyboll min huvudsyssl­a, säger Sundberg.

Matcherna i euroligan ger Sundberg en chans till tuffare matcher än med det svenska landslaget, som de senaste åren inte nått de stora mästerskap­en. Men laget är ungt och sik- tar högt, försäkrar landslagsk­aptenen.

Nu är ändå det primära målet att tillsamman­s med Valepa ta sig vidare från ligans gruppspel. Det är ingen omöjlighet, tror Sundberg.

– Man ska ändå minnas att det är väldigt bra lag vi möter, säger han.

Den europeiska mästerskap­sligan spelas i sex grupper med fyra lag vardera. De två bästa lagen ur varje grupp tar sig vidare. Genom utslagsmat­cher tas sedan de fyra bästa lagen fram för att i mars spela i en Final four-turnering.

I Finlands grupp spelar förutom det grekiska och det tyska laget turkiska Halkbank Ankara som förlorade sin inlednings­match mot Friedrichs­hafen med siffrorna 3–1.

Och blir det Valepa och Finland som står värd för mästerskap­sturnering­ens finaler?

– Man kan ju alltid drömma, ler Hanna Arve-Talvitie.

Vi har tränat hårt och efter den första segern vill vi ha mera. Ska vi vidare från gruppspele­t ska hemmamatch­erna vinnas.

Sami Kurttila

Tränare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Med en seger i bagaget är det bara att sikta på att vinna igen, försäkrar fr.v. Urpo Sivula, Mikko Esko och Olli Kunnari.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Med en seger i bagaget är det bara att sikta på att vinna igen, försäkrar fr.v. Urpo Sivula, Mikko Esko och Olli Kunnari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland