Hufvudstadsbladet

Nytt styre.

Österrikes nya regering ledd av Sebastian Kurz svors in i går. Högerpopul­istiska FPÖ har åter fått regeringsa­nsvar, något som fick cirka 2 000 demonstran­ter att söka sig ut på Wiens gator. Jämfört med år 2000 när FPÖ senast gjorde intåg i regeringen och f

- TT/WIKTOR NUMMELIN & PONTUS AHLKVIST

Omkring 1500 poliser hade kommendera­ts ut för att hålla ordning vid den avspärrnin­g som upprättats i området kring regeringss­ätet Ballhauspl­atz och presidents­ätet Hofburg, där president Alexander Van der Bellen vid lunchtid i går svor in den nya ministären.

Österrikes nye förbundska­nsler är 31-årige Sebastian Kurz, som tog över konservati­va ÖVP i våras. Kurz blir därmed EU:s yngsta regeringsc­hef. Den tidigare utrikesmin­istern har kallats ett politiskt underbarn och har gjort sig känd som en kritiker av den tyska förbundska­nslern Angela Merkels liberala linje under flyktingkr­isen. ÖVP får även den tunga finansmini­sterposten.

Högerpopul­istiska FPÖ, som också ingår i regeringsk­oalitionen, får besätta utrikes-, inrikes- och försvarsmi­nisterpost­erna. Partiet grundades av tidigare nazister, och i oktober rapportera­de Süddeutsch­e Zeitung om den nuvarande partiledar­en och tillträdan­de vicekansle­rn Heinz-Christian Straches bakgrund i nynazistis­ka kretsar.

Numera bedriver man en politik som bland annat fokuserar på skattesänk­ningar, EU-motstånd och kraf- tigt reducerad invandring. Strache har dock gjort kontrovers­iella uttalanden även i nutid – senast i somras slog han fast att islam inte hör hemma i Europa. FPÖ är sedan årtionden en betydande politisk kraft i Österrike, och satt redan 2000–2005 i en koalitions­regering med ÖVP.

Kurz till Bryssel

På tisdagen åker Kurz till Bryssel för att träffa EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker. Från kommission­shåll råder samtidigt stor försiktigh­et i kommentera­rna till regeringsb­ildningen i Wien.

– Jag kan inte ge några kommentare­r i dag till det möte som kommer att äga rum i morgon, säger EU-kommission­ens chefstales­man Margaritis Schinas.

Om kommission­en betecknar Kurz koalitions­partner FPÖ som högerextre­m, högerpopul­istisk, högernatio­nalistisk eller bara höger vill han heller inte svara på.

– Vi lämnar den typen av beteckning­ar till er att göra. Vi har en dialog med den österrikis­ka regeringen precis som vi har med alla medlemslän­der, säger Schinas i Bryssel.

2 000 demonstrer­ade

Omkring 2 000 människor deltog i flera i huvudsak stillsamma demonstrat­ioner i Wien under dagen.

Det kan jämföras med år 2000, då flera hundra tusen människor tågade i den österrikis­ka huvudstade­n i protest mot FPÖ:s intåg i regeringen, och den tillträdan­de regeringen fick ta sig in i Hofburg via en underjordi­sk tunnel.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOE KLAMAR FOTO: JOE KLAMAR ?? ”Vi mot högern” står det på ett plakat som en demonstran­t håller upp under en av demonstrat­ionerna i Wien i går. På det stora hela gick det ändå lugnt till när den nya regeringen svors in.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOE KLAMAR FOTO: JOE KLAMAR ”Vi mot högern” står det på ett plakat som en demonstran­t håller upp under en av demonstrat­ionerna i Wien i går. På det stora hela gick det ändå lugnt till när den nya regeringen svors in.
 ?? FOTO: EPA / CHRISTIAN BRUNA ?? Förbundska­nsler Sebastian Kurz (t.v.) och president Alexander Van der Bellen.
FOTO: EPA / CHRISTIAN BRUNA Förbundska­nsler Sebastian Kurz (t.v.) och president Alexander Van der Bellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland