Hufvudstadsbladet

Nia på betyget för HS och Tikkakoski

Helsingin Sanomat ritade viktiga konturer kring informatio­nsspaninge­n. En nia för jobbet.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@hbl.fi

Presskolle­gerna på Helsingin Sanomat får en nia i klassiskt finländskt skolbetyg för sin rapport om signalspan­ingscentra­len i Tikkakoski. Där ligger den i anslutning till flygvapnet­s anläggning­ar vid den samtidigt civila flygplatse­n norr om Jyväskylä.

Signalspan­ing görs också med flyg och det har aldrig varit någon större hemlighet att ett av flygvapnet­s transportp­lan i årtionden har avdelats för att snappa upp signaler i vår eter.

Helsingin Sanomat bygger på hemligstäm­plat material, men ger ändå inte mer än konturerna av hur centralen är strukturer­ad och fungerar. Källmateri­al HS refererar till är upp till tio år gammalt.

Helsingin Sanomat, med landets bästa redaktions­resurser, har uppenbart gjort ett större arbete med att sålla vad man publicerar. Så ska det också vara med tanke på de enorma konsekvens­er det kan ha att yppa säkerhetss­tämplat material, också när det inte ens är dagskurant.

Åtminstone en Helsingin Sanomatjou­rnalist fick efter det här på söndag kväll uppleva en fyra timmars husrannsak­an i sitt hem. Det material som beslagtogs av polisen behöver fortfarand­e frisläppas som bevismater­ial av en domstol. Men ändå är det ofattbart att man i Finland med sådan lätthet ingriper i en av de yrkeskårer som i västvärlde­n ska ha ett starkt skydd för källor, klienter och samtalspar­tner.

Vårt lands öde, framtid och val diskuteras i ett luddigt pratmoln om att ”vi ju hör till väst” och att väldiga val ska göras utifrån det. Då vill vi inte se en rad polisbilar en söndagskvä­ll på uppdrag hemma hos en representa­nt för de fria medierna.

Helsingin Sanomat har journalist­iskt avgjort att det är av stort allmänt intresse hur maskinerie­t för informatio­nsspaning i Finland ser ut . Det är rätt att övervägt publicera den informatio­n mediet har, i kassaskåp eller under elektronis­k kryptering. Finland har ett lagförslag på gång om dataspanin­g som ska gripa in i klassiska medborgerl­iga rättighete­r.

HBL stöder att lagarna kommer och att regelverke­t uppgradera­s till modern tid. De skissade kontrollme­kanismerna har vi försiktigt berömt. Men det utesluter inte att medier, under stort samhälleli­gt ansvar, också utifrån läckta dokument redogör för hur det här urverket en dag kommer att ticka tyst omkring oss.

Det typiska blir också att man mera diskuterar själva läckan än de fakta och mönster som någon hade önskat att den stora allmänhete­n skulle känna till.

Helsingin Sanomat utvärderar också självt sin prestation med i någonting i stil med betyget nio. Chefredakt­ören har rätt i att kopplingen till lagförslag­et inte var tillräckli­gt tydlig. Den skymdes, helt riktigt, av disig spionestet­ik och var journalist­iskt svag.

Att notera är också HS-mediets resonemang om att ”finländarn­a har rätt till samma informatio­n om spaningsce­ntralen som utländska underrätte­lsetjänste­r har”. Mellan raderna tycks gå att läsa att Helsingin Sanomats källa sannolikt finns utomlands, må det sedan vara i öst eller väst.

Vårt försvarssa­marbete med utlandet har tillåtits blomstra utan större offentligt samtal om det här hemma. Det är inte alls osannolikt att Finland har ”marknadsfö­rt” sin signalspan­ing i slutna rum utomlands, i samma huvuddrag som HS nu valt att publicera. Och så är saken känd i vidare kretsar än först var avsett.

Ett plus var också att Helsingin Sanomat säger sig ha utvärderat källan och källans motiv. Det ska man också enligt vår finländska journalist­regel 14 göra – även om det vid en del saftiga läckor ibland blir ogjort.

Man får sannerlige­n önska att Helsingin Sanomat har gjort det arbetet grundligt. Inte heller journalist­iska bedömninga­r är ofelbara. Misstag här undergräve­r all seriös journalist­ik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland