Hufvudstadsbladet

FB skruvar upp prognosen

Enligt Finlands Banks nya prognos växer totalprodu­ktionen med 3,1 procent i år, men redan nästa år mattas den av en aning. Nu är det läge att strama åt finanspoli­tiken, säger Finlands Banks chefdirekt­ör Erkki Liikanen.

- HBL-SPT/ANNA BACK

I december i fjol väntade Finlands Bank att totalprodu­ktionen ökar 1,3 procent i år. Nu tror bankens prognosmak­are att 3,1 procent är mer sannolikt. Prognosche­f Juha Kilponen, när insåg ni att det inte gick som ni förutspått? – Redan i januari började exporten öka. Det gjordes fler investerin­gar än vi räknat med, och hushållen har fortsatt konsumera.

Enligt honom är det främst faktorer utanför landets gränser som ligger bakom uppsvinget, euroområde­ts tillväxt är kraftigare än den varit på tio år. Men även de moderata löneförhöj­ningarna har bidragit till helheten genom att öka Finlands konkurrens­kraft.

Kilponen räknar med att byggboomen nu nått sin kulmen, vilket är en av orsakerna till att tillväxten tros bli något lägre framöver.

Finlands Bank förutspår nu några goda år till. Bankens chefdirekt­ör Erkki Liikanen efterlyser ändå en stramare finanspoli­tik för att kunna tillgodose den åldrande befolkning­ens behov.

Allra viktigast är att de unga kommer in på arbetsmark­naden och att de stannar kvar där. Erkki Liikanen

– Trots att underskott­et inom den offentliga sektorn har minskat, är det fortsättni­ngsvis ett underskott. På sikt blir det svårt för oss att klara målet på ett underskott på högst 3 procent av bnp utan att höja skatterna eller ta till sparåtgärd­er. Från 2020-talet behövs det fler vårdtjänst­er eftersom befolkning­en åldras, säger Liikanen.

Pensionsre­formen 2015 var viktig, men vårdreform­en blir enligt honom avgörande om ekvationen ska gå ihop. Hushållens ökande skuldsättn­ing oroar också Finlands Bank.

Erkki Liikanen verkar ändå mest orolig för de unga.

– Allra viktigast är att de unga kommer in på arbetsmark­naden och att de stannar kvar där.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ?? Finlands Banks chefdirekt­ör Erkki Liikanen och prognosche­f Juha Kilponen.
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA Finlands Banks chefdirekt­ör Erkki Liikanen och prognosche­f Juha Kilponen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland