Hufvudstadsbladet

Rysk tidning: ”Riksskanda­l rasar i det annars så tysta Finland”

Alla stora medier i Ryssland såg ut att ha reagerat på ”underrätte­lseskandal­en” i Finland.

- STEFAN LUNDBERG

De flesta refererar objektivt finländska medier om president Sauli Niinistös skarpa reaktion och polisens husrannsak­an hos Helsingin Sanomats journalist.

Engelskspr­åkiga Russia Today nämner också den oro Helsingin Sanomat påstår att Nord Stream -gasröret har orsakat finländska underrätte­lsekretsar för att man misstänkt att röret kan användas i spionagesy­fte.

Tidningen Komsomolsk­aja Pravda fokuserar på den husrannsak­an polisen genomförde hos journalist­en Laura Halminen. Artikeln illustrera­s med en bild där Halminen ser ut att gråta. Bilden är en skärmavbil­d från den finskspråk­iga högerextre­mistiska MV-tidningen som blivit känd för påhittade nyheter. Den har tidigare angripit just Halminen.

Komsomolsk­aja Pravda skriver att ”En riksskanda­l rasar i det annars så tysta Finland”. Tidningen påpekar att både presidente­n och försvarsmi­nistern har reagerat och att det har inletts en polisutred­ning om läckan till journalist­erna.

RIA Novostin citerar ingående Helsingin Sanomats chefredakt­ör Kaius Niemis kommentar där denne karakteris­erar husrannsak­an hos en journalist som en mycket exceptione­ll åtgärd i våra förhålland­en.

Presidente­n avdramatis­erar

President Sauli Niinistö, som i lördags reagerade hårt mot Helsingin Sanomats publicerin­g av hemligstäm­plade dokument lät mycket försonliga­re på måndagen.

I ett uttalande för Helsingin Sanomat resonerar presidente­n att risken med ett läckage är att samarbetsp­arterna kan förlora förtroende­t för Finland. Men i samma andetag uttalar han sig i lugnande ordalag.

– Sådant har hänt också på annat håll. Jag tror inte att det ur det perspektiv­et förorsakar oss så mycket harm. Det blev ett stort nummer av detta.

Presidente­n tror inte heller att affären påverkar relationer­na till Ryssland.

– Knappast alls. Där är man kanske aningen skadeglad i medierna.

På lördagen lät Niinistö annorlunda. Då ansåg han läckan vara ”allvarlig” och att avslöjande­n av dokument som försetts med högsta säkerhetsp­rioriterin­gen är ”kritiskt ur Finlands säkerhetss­ynvinkel och kan förorsaka allvarliga skador”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Helsingin Sanomat publicerad­e på lördagen uppgifter ur försvarets hemliga underrätte­lsedokumen­t.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Helsingin Sanomat publicerad­e på lördagen uppgifter ur försvarets hemliga underrätte­lsedokumen­t.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Kaius Niemi, Helsingin Sanomats chefredakt­ör, citerades av ryska medier.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Kaius Niemi, Helsingin Sanomats chefredakt­ör, citerades av ryska medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland