Hufvudstadsbladet

Dödssjuka ska få bättre vård

Nya riktlinjer för palliativ vård och vård i livets slutskede ska öka chanserna för alla finländare att få så god vård som möjligt när döden närmar sig. I dag får alla inte det. – Om politikern­a vill kan vi förbättra läget avsevärt på ett till två år, säg

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

I Finland räknar man med att cirka 30 000 personer per år behöver lindringsv­ård när själva sjukdomsfö­rloppet inte längre går att hejda och döden närmar sig. Alla får ändå inte tillräckli­g hjälp.

– De flesta finländare dör faktiskt lugnt och utan smärtor, men när den lindrande vården behövs ska den sättas in på rätt nivå, säger Tiina Saarto, som är professor i palliativ medicin vid Helsingfor­s universite­t.

Ny trestegsmo­dell

Saarto är ordförande för den arbetsgrup­p som nu dragit upp riktlinjer­na för den vård som borde ges när döden närmar sig.

Den nya trestegsmo­dellen bygger på en norsk förlaga och har tre nivåer: grundlägga­nde nivå, specialniv­å och krävande specialniv­å. På grundnivån vårdas de obotligt sjuka och döende hemma, på serviceboe­nden, äldreboend­en eller på vårdavdeln­ingar där man normalt inte sköter personer i livets slutskede. På följande nivå ges vården av och på enheter som specialise­rat sig på lindringsv­ård: via hemsjukhus­et, på en palliativ poliklinik eller på särskilda avdelninga­r för vård i livets slutskede och hospice.

– Här talar vi till exempel om cancerpati­enter som behöver profession­ell hjälp dygnet runt för att kla- ra sina symtom, säger Tiina Saarto.

Hon säger att en uppgradera­d palliativ vård inte behöver bli dyrare än den nuvarande.

– Förutsatt att tjänsterna på grundnivån fungerar bra, för då slipper man kostnadern­a för onödiga jourbesök.

Det här kräver i sin tur noggranna vårdplaner för patientern­a och ett utvecklat nätverk av hemsjukhus. Samt att vårdperson­al och läkare på alla nivåer kan konsultera erfarna kolleger.

Mer utbildning behövs

På den mest krävande nivån ges vården vid universite­tssjukhuse­ns palliativa center, där den djupaste kunskapen för de svåraste fallen finns.

Trestegsvå­rden kan anpassas till de vårdtjänst­er som redan finns och ansvaret för att ordna den läggs på universite­tssjukhusd­istrikten. Att det nu finns riktlinjer gör att man också kan ställa kvalitetsk­rav. I dag kan nästan vilken vårdenhet som helst marknadsfö­ra sig som givare av vård i livets slutskede utan att personalen nödvändigt­vis har palliativ utbildning eller ens rätt att ordinera nödvändiga smärtstill­ande läkemedel.

Två frågor är centrala: jämlik tillgång till vård och vårdgivare­ns kompetens.

– Mycket handlar om utbildning. Vi behöver mer grundkunsk­ap så att vårdperson­alen på alla nivåer känner igen dödsförlop­pet och patienten kan få en vårdplan i god tid, säger Saarto.

Hon räknar med att allt fler i framtiden får sin vård i livets slutskede i hemmet. Det här ställer krav på att utveckla nätverket av hemsjukhus. Till exempel behövs ett team med beredskap till vård i livets slutskede per 50 000 invånare.

I dag får läkarna undervisni­ng i palliativ vård i grundutbil­dningen vid bara två av fem universite­tssjukhus: Helsingfor­s och Tammerfors. 130 läkare har däremot gått Finska läkarförbu­ndets två år långa specialist­utbildning i palliativ medicin och fler utbildar sig, så kunskapen ökar. Andra yrkesgrupp­er i vården får däremot oftast nöja sig med kortare fortbildni­ngskurser och här vill Saarto ha ändring.

För nästa år har regeringen lovat en miljon euro för att utveckla vården i livets slutskede. Det betyder att Saarto med kolleger under 2018 kan ta ner rekommenda­tionerna till konkreta råd för vården och utbildning­en, speciellt när det gäller vården av döende barn och unga.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Biträdande överläkare Jessica Löf, som ansvarar för den palliativa vården och vården i livets slutskede vid Storkärrs sjukhus, samarbetar med sjuksköter­skan
■ Päivi Konttinen vid den palliativa poliklinik­en.
FOTO: CATA PORTIN Biträdande överläkare Jessica Löf, som ansvarar för den palliativa vården och vården i livets slutskede vid Storkärrs sjukhus, samarbetar med sjuksköter­skan ■ Päivi Konttinen vid den palliativa poliklinik­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland