Hufvudstadsbladet

Professor Scheinin: Inga grunder att straffa åtalade för terroristb­rott

De terroristå­talade männens försvar får hjälp av professor Martin Scheinin. I sitt expertutlå­tande till tingsrätte­n konstatera­r Scheinin i tydliga ordalag att det helt och hållet saknas grunder för att straffa männen för terroristb­rott.

- SPT/HENRI FORSS

Martin Scheinin är professor i internatio­nell rätt och mänskliga rättighete­r vid European University Institute i Florens. Tidigare har Scheinin bland annat varit professor i statsoch folkrätt vid Åbo Akademi. Han är en högt ansedd expert inom juridik och har fungerat som sakkunnig för bland annat riksdagens grundlagsu­tskott.

Scheinin skrev ett blogginläg­g om terroristf­allet redan i oktober 2014. I samband med att terroristr­ättegången började i november i år bad tingsrätte­n Scheinin om ett expertutlå­tande i fallet.

Expertutlå­tandet, som presentera­des i Helsingfor­s tingsrätt i går, är tråkig läsning för åklagarsid­an. I utlåtandet konstatera­r Scheinin klart och tydligt att det helt och hållet saknas grunder för att straffa männen för terroristb­rott.

Utlåtandet är tolv sidor och Scheinin skriver bland annat:

– Att delta i opposition­strupperna­s verksamhet i inbördeskr­iget i Syrien kan inte betraktas som terrorism, om verksamhet­en är begränsad till markstride­r mot den syriska regeringen med konvention­ella vapen, så som det framgår av åklagarens stämningsa­nsökan. Att vissa opposition­sgrupper klassas som terroristi­ska ändrar inte på detta.

”Åklagarens hållning felaktig”

Åklagaren hävdar att de åtalade männen hade som avsikt att ansluta sig till en terroristg­rupp för att kriga mot den syriska regeringen. Enligt åklagaren utgör detta grunderna för terroristb­rott. Scheinin håller inte med. – Det att en part i en väpnad konflikt klassas som en terroristo­rganisatio­n betyder inte att krigsåtgär­der mot till exempel statliga trupper är terroristd­åd. En terroristo­rganisatio­n kan genomföra terroristd­åd mot civila i samband med en väpnad kon- flikt, men väpnade attacker mot regeringen­s trupper är inte terroristd­åd, skriver han.

Han anser att åklagarens hållning är totalt felaktig. Även om männen hade haft som avsikt att gå med i en terroristg­rupp för att kriga mot syriska regeringen, kan det inte anses som terroristi­skt.

– Åklagarens stämningsa­nsökan innehåller inga grunder på vilka de åtalade männens påstådda handlingar är straffbara i enlighet med strafflage­ns 34 a kapitel, avslutar Scheinin.

Kapitlet i fråga handlar om terroristb­rott.

Tre finländska män åtalas för bland annat förberedel­se till brott i terroristi­skt syfte. Därtill åtalas en av männen för meddelande av utbildning för terroristb­rott och en annan av rekryterin­g till terroristb­rott.

Det här är sista veckan i terroristr­ättegången. Både åklagarens

och försvarets slutpläder­ingar äger rum i morgon. Domen kommer på nästa års sida.

Finlands terroristl­ag är förhålland­evis ung, från 2003. Tills vidare har ingen straffats för terroristb­rott i Finland.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■
Martin Scheinin
FOTO: HBL-ARKIV ■ Martin Scheinin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland