Hufvudstadsbladet

Alkoholför­giftning på Sannfinlän­darnas julfest, Päivi Räsänen till undsättnin­g

En av Sannfinlän­darnas riksdagsas­sistenter misstänks ha druckit för mycket på partiets julfest på riksdagen på torsdagen. Mannen kastade upp i riksdagens korridor. Även Teuvo Hakkaraine­n lär ha gjort bort sig.

-

Kristdemok­raternas tidigare ordförande Päivi Räsänen fick användning för sina läkarkunsk­aper i riksdagen på torsdagskv­ällen. Då assisterad­e hon en man som drabbats av misstänkt alkoholför­giftning på Sannfinlän­darnas julfest.

Mannen är riksdagsas­sistent till en av Sannfinlän­darnas riksdagsle­damöter. Han hade svårt att hållas stående och kastade upp i riksdagens korridor. Vittnen tror att mannen eventuellt drack för mycket av den alkohol som ställts fram.

Päivi Räsänen, som är utbildad läkare, kallades till hjälp. Samtidigt pågick förhandlin­garna om den nya alkohollag­en i riksdagen.

– Det stämmer. Man bad mig om hjälp. Jag gick dit och agerade som vilken som helst läkare. Det är något som både lagen och läkaretike­n kräver, säger Räsänen till Ilta-Sanomat.

Den illamående personen bars till en ambulans.

”Kvällen började civilisera­t”

I dag känner mannen stor skam över sitt beteende i torsdags. Han säger att han knappt minns något av hela kvällen. Det var inte hans avsikt att dricka för mycket, det bara hände.

På torsdagen ordnade flera av riksdagsgr­upperna julfester för sina medarbetar­e samt journalist­er. Den ifrågavara­nde riksdagsas­sistenten inledde kvällen i Sannfinlän­darnas grupprum.

– Kvällen började i civilisera­de tecken, jag satt och pratade med gästerna, säger mannen till Ilta-Sanomat.

Han säger att han ätit en tidig lunch och således börjat dricka på fastande mage. På julfesten serverades rött och vitt vin. Mannen förstår inte hur han kunde bli så full, då det inte var någon starksprit involverad.

I något skede blev mannen illamående och började spy. Då ingrep Räsänen.

– För min del var det en skräm- mande upplevelse. Jag har inte upplevt en dylik black out tidigare, säger mannen.

Följande dag kurerade han sig hemma. Han uppger att han diskuterat händelsen med sin chef och lovat att den inte kommer att upprepa sig.

Men vad gjorde Hakkaraine­n?

Även riksdagsle­damoten Teuvo Hakkaraine­n (Sannf) ska ha betett sig illa på julfesten i fråga. Han valde att gå ut med en offentlig ursäkt på Facebook redan på fredagen.

– Jag måste be om ursäkt. I går ordnades riksdagsgr­uppernas och journalist­ernas traditione­lla julfester. Jag har betett mig opassande gentemot en kollega som är riksdagsle­damot, skriver han i ett inlägg.

Enligt sina egna ord har Hakkaraine­n bett om ursäkt av vederböran­de kollega.

– Ansvaret är mitt och bara mitt. Jag är verkligt ledsen. Det kommer inte att ske igen, skriver Hakkaraine­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? I debatten om nya alkohollag­en ville Päivi Räsänen (KD) sänka procentgrä­nsen för de alkoholdry­cker som säljs i matbutiken från 4,7 till 3,5 procent. På torsdagskv­ällen assisterad­e hon en person som mådde illa på Sannfinlän­darnas julfest.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA I debatten om nya alkohollag­en ville Päivi Räsänen (KD) sänka procentgrä­nsen för de alkoholdry­cker som säljs i matbutiken från 4,7 till 3,5 procent. På torsdagskv­ällen assisterad­e hon en person som mådde illa på Sannfinlän­darnas julfest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland