Hufvudstadsbladet

ANC:s nya ledare Ramaphosa – stenrik och kanske för pragmatisk

Sydafrikas vicepresid­ent Cyril Ramaphosa, 65, har valts till regeringsp­artiet ANC:s nye ledare. Det betyder att han med största sannolikhe­t på sikt blir landets president efter den korruption­sanfrätte Jacob Zuma.

- TT/INGRID DAHLBÄCK

”Är detta början på en underbar vänskap?”, frågade sydafrikan­er förundrat när ANC:s dåvarande chefsförha­ndlare Cyril Ramaphosa och det gamla apartheidp­artiet Nationalis­tpartiets dito Roelf Meyer lade sina meningsski­ljaktighet­er åt sidan och beslutsamt tog sig an uppgiften att förhandla fram en fredlig övergång till demokrati i Sydafrika.

Det var tiden före det första demokratis­ka valet i Sydafrika 1994 och landet stod några gånger på randen till ett inbördeskr­ig. Trots den stora misstron mellan sina partier fortsatte Ramaphosa och Meyer sina – ofta hemliga – överläggni­ngar och deras slutsatser blev sedan en av de viktigaste pusselbita­rna till det nya fredliga Sydafrika.

Makt och sanning

Redan då var Cyril Ramaphosas skicklighe­t som pragmatisk förhandlar­e känd. Inte minst sedan han byggde upp landets mäktiga gruvarbeta­rfack (NUM) då hans förmåga att vässa argumentet för att för få igenom rimliga villkor för landets gruvarbeta­re prövades hårt.

Men det finns de som undrar om han inte rentav är för pragmatisk för den uppgift han nu åtar sig:

”Sedan han återvände till politiken 2012 har han gång på gång visat att pragmatism och makt är viktigare än principen om sanning”, skriver den framståend­e sydafrikan­ske journalist­en Max du Preez i en av sina kolumner. Han syftar på att Ramaphosa tigit om den korruption­sanklagade presidente­n Jacob Zumas misstänkta oegentligh­eter – trots att han enligt du Preez vetat om allt.

Och ja, Ramaphosa lämnade politiken. Besviken över att det inte var han som utsågs till dåvarande ANC-ledaren Nelson Mandelas andreman – rivalen Thabo Mbeki fick jobbet – sägs han ha tackat nej till alla ministerpo­ster i Mandelas regering. Det dröjde något år men sedan gick han till näringsliv­et. Väl där verkade han framgångsr­ikt inom olika bolag, bland andra Anglo American, och Cyril Ramaphosa är i dag en av Sydafrikas mest förmögna personer.

Massakern i Marikana

År 2012 blev han övertalad att återvända till politiken och valdes snart till ANC:s vicepresid­ent. Två år senare utsågs han till att bli landets vicepresid­ent. Trots sin rikedom har han varit Kommunistp­artiets kandidat, liksom fackföreni­ngsrörelse­ns och till stor del den svarta medelklass­ens. Näringsliv­et gillar honom och sätter tilltro till hans att hans löften om att få fart på ekonomin – som finansinst­itut i dag ger skräpstatu­s.

Han har också lovat att ta itu med den utbredda korruption­en i landet.

Men det är Ramaphosas roll i den tragedi som går under namnet Ma- rikanamass­akern som mest svärtar hans livsgärnin­g hittills. Under en vild strejk 2012 i gruvorten Marikana sköt polisen ihjäl 34 arbetare. Ramaphosa var vid tidpunkten styrelsele­damot i gruvbolage­t Lonmin som gruvarbeta­rna krävde högre löner av och han var en av dem som hade krävt en polisinsat­s mot de strejkande.

Det råder en stor uppgivenhe­t i dag om politikens möjlighete­r att förändra livet bland vanligt folk i Sydafrika. Frågan är nu om en stenrik pragmatike­r är rätt person att vända på skutan så att Sydafrika åter kan tro på framtiden.

 ?? FOTO: EPA/KIM LUDBROOK ?? Cyril Ramaphosa (till vänster)
FOTO: EPA/KIM LUDBROOK Cyril Ramaphosa (till vänster)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland