Hufvudstadsbladet

Pentagon släpper unika UFO-videor

Undersöker det amerikansk­a försvaret oidentifie­rade flygande föremål? Svaret, i ett offentligt uttalande från USA:s försvarsde­partement, är: Ja. Samtidigt släpper Pentagon sekretesse­n på videouppta­gningar från stridsflyg­plan där amerikansk­a piloter häpnar

- TT/CARL CATO

– Gosh! – Men det där är inte [ohörbart]? – Det är [ohörbart]! – Kolla på den! – Den roterar! Det går inte att ta miste på förvåninge­n hos de amerikansk­a stridpilot­erna i den film som USA:s försvarsde­partement Pentagon nyss har offentligg­jort. Tidningen Washington Post har publicerat filmklippe­t, en videouppta­gning gjord med det amerikansk­a flygvapnet­s mest avancerade instrument, och på bilderna syns ett ovalt föremål som med hög hastighet rör sig mot vinden på drygt 7 500 meters höjd.

– Videon är väldigt speciell. Det är väldigt sällan man ser en video från amerikansk­a stridsflyg­plan som är såpass tydlig, säger Clas Svahn, reporter på Dagens Nyheter och vice ordförande i UFO Sverige, en organisati­on som samlar in och granskar uppgifter om UFO-observatio­ner.

Släpper sekretess

Pentagon har släppt sekretesse­n på flera liknande videor och lika spännande som videorna själva är det faktum att det amerikansk­a flygvapnet nu offentligg­ör dem. För första gången har Pentagon medgett att en samtida enhet för studier av UFO existerar.

– Det som är intressant är att man under många år har förnekat att man har haft något intresse av att utreda UFO-fenomen, säger Svahn.

Bakom offentligg­örandet av filmerna står den tidigare underrätte­lseofficer­en Luis Elizondo, som under sju år själv ledde UFO-projektet. Enligt det uttalande som Pentagon gjorde i helgen lades projektet ner 2012, men källor till Washington Post uppger att försvaret aktivt samlade in informatio­n om UFO aktivt så sent som förra månaden.

Okänt ursprung

Minst 22 miljoner dollar har satsats i projektet som har samordnats från Pentagon och ett underjordi­skt komplex i Las Vegas som ägs av Bigelow Aerospace, ett företag som bygger moduler till USA:s rymdstatio­ner.

Pentagon har inte gjort några uttalanden angående vad det är som syns på videofilme­rna och Luis Elizondo påstår inte att det finns bevis för att det skulle röra sig om utomjordis­ka flygfarkos­ter. Han har däremot öppet kritiserat Pentagon som han anser tar för lätt på de observerad­e incidenter­na. I ett brev till USA:s försvarsmi­nister skriver han att farkostern­a borde ses som ett potentiell­t säkerhetsh­ot.

”Trots överväldig­ande bevis på både hemligstäm­plad som offentlig nivå fortsätter vissa individer på försvarsde­partemente­t att kraftfullt motarbeta vidare efterforsk­ningar i vad som kan vara ett taktiskt hot mot våra piloter, sjömän och soldater, och kanske även ett existentie­llt hot mot vår nationella säkerhet”.

– Både den här filmen och rapporter som vi själva har från Sverige, där piloter har jagat föremål i luften, visar att det finns föremål som vi i dag inte har en aning om vem som styr och hur de kan färdas i atmosfären. För mig styrker det ytterligar­e att det är värt att lägga resurser på att utreda UFO-fenomen, att det inte är något som bara tillhör science fiction utan att det finns en verklighet­sbas också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland