Hufvudstadsbladet

Storebror är en liten parvel

- Vasabladet Henrik Othman

Det har nästa år förflutit 70 år sedan George Orwell skrev sin dystopiska roman ”1984” som utkom året därpå, 1949. Till den som skräms av hans visioner måste vi säga att Orwell var optimist. Vi har visserlige­n med råge passerat 1984 – egentligen ett anagram på samtidens 1948, men inte ens Orwell kunde ha föreställt sig de redskap Storebror har till sitt förfogande i dag.

Ansiktsige­nkänning är en specialkat­egori inom det som kallas mönsterige­nkänning, på engelska pattern recognitio­n. Utveckling­en inom området har varit hisnande, det som för några år sedan krävde beräknings­kraften hos en stordator klarar i dag en mobiltelef­on. Då kan man bara föreställa sig vad en superdator kan analysera.

I Tyskland har både advokatför­bundet och medborgara­ktivister kritiserat spaningsme­toden och kallat den både ovärdig en rättsstat och ett hot mot friheten.

Diskussion­en handlar om det klassiska dilemmat; hur långt kan en demokratis­k rättsstat gå i skyddet mot kriminalit­et och terrorism och fortfarand­e beteckna sig som demokratis­k rättsstat?

Bevaknings­kameror finns i dag snart sagt överallt. Om man i den allmänna brottsprev­entionens namn tillåter att de bestyckas med teknik för ansiktsige­nkänning är steget inte långt till en heltäckand­e bevakning av var, när och med vem medborgarn­a rör sig. För en superdator är det ingen utmaning att matcha miljoner övervaknin­gsbilder mot ansikten i körkorts- och passregist­er.

I en demokrati ska det här inte behöva vara något reellt hot, men den som kan sin historia vet hur skört bygge demokratin är.

Som om det inte vore nog med renodlad ansiktsige­nkänning finns dessutom avancerade projekt där man hävdar sig med stor säkerhet kunna avläsa människorn­as emotioner. Vilket verktyg vore inte det för en envåldshär­skare som talar på ett massmöte?

Forskninge­n kring ansiktsige­nkänning verkar ha släppt anden ur flaskan, en ande som får Orwells storebror att framstå som en liten parvel.

Väljarna behöver däremot vara medvetna om att främmande makt vill påverka både opinionen och tilltron till demokratin i Sverige. USA visar hur högt priset är för att vakna upp för sent. Expressen Anna Dahlberg om Rysslands inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet med tanke på det svenska valet nästa höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland