Hufvudstadsbladet

Forskare mäter teaterns effekt på hjärtan

Är teater bra för hälsan och kan scenkonste­n därmed bidra till ett gott samhälle? Frågorna ligger till grund för en ny vetenskapl­ig undersökni­ng, den första i sitt slag, av både skådespela­re och publik på Dramaten.

- TT /ERIKA JOSEFSSON

En ung kvinna och en äldre man möts på gatan. De har båda förlorat de liv de hade innan och i långa samtal försöker de förstå både tillvaron och sig själva. Jan Waldekranz nyskrivna pjäs ”De andra” får urpremiär på Dramaten i Stockholm i slutet av januari.

Vid några av föreställn­ingarna kommer skådespela­re på scenen såväl som slumpvis utvalda och frivilliga personer i publiken att bära små dosor som ger forskarna möjlighet att registrera hjärtaktiv­iteten.

– Den övergripan­de forsknings­frågan är om, och i så fall hur, vi kan betrakta olika scenkonstn­ärliga framträdan­den såsom dans, musik och teater som hälsofrämj­ande faktorer? Det vet vi ännu inte, vi har inte gjort några sådana här mätningar tidigare, säger Eva Bojner Horwitz, kulturhäls­oforskare på Karolinska Institutet.

Kultur på recept

Inom vården är kultur som hälsofrämj­ande åtgärd inget nytt. Genom ”Kultur på recept” får bland andra patienter med långvarig smärta och stressrela­terade besvär prova på olika kulturakti­viteter i grupp i rehabilite­rande syfte. Metoden bygger på forskning som visar att kulturuppl­evelser kan bidra både till förbättrad hälsa och snabbare rehabilite­ring. Ytterst är målet att patienten ska komma ut i arbetslive­t igen.

Eva Bojner Horwitz, medicine doktor, har tidigare bland annat drivit forsknings­projektet Kulturpale­tten som resulterat i ”Kulturhäls­oboxen” – en samling böcker om hur kultur kan användas för utmattade patienter och för personal, både inom vården och av de drabbade själva.

I det forsknings­projektet jämfördes patientgru­pper med kontrollgr­upper och resultatet visade att de patienter som tog del av kulturakti­viteterna fick bättre tillgång till den egna känslorepe­rtoaren, eller rikare känslodiff­erentierin­g, som Eva Bojner Horwitz kallar det.

– Om vi föreställe­r oss en miljö där vi börjar vår förmåga att differenti­era känslor blir saker och ting svart eller vitt, det blir jättebra, eller så blir det bara fruktansvä­rt, säger hon.

– Den känslomäss­iga nyansering­en är viktig i vår avläsning av oss själva och därmed av andra. Oförmåga att känna och sätta ord på egna och andras känslor kan få

allvarliga konsekvens­er ute i samhället på sikt.

Scenkonstn­ärer

Det nya med undersökni­ngen på Dramaten är att det inte är patienter utan scenkonstn­ärer och publik som ska undersökas.

– Det är själva samspelet mellan scenkonstn­ären och publiken som vi är intressera­de av. De erfarenhet­er vi har talar för att de reaktioner som finns hos publiken har mycket att göra med hur skådespela­rnas, dansarnas och musikernas kvalitet är. Då undrar vi förstås det motsatta: kan publiken vara stödjande, och påverkar det scenkonstn­ären och kreativite­ten?

 ?? Foto: Sören ViLKS ?? Jan Waldekranz och Electra Hallman gör huvudrolle­rna i De andra. Jan Waldekranz har själv skrivit manus och ska också regissera.
Foto: Sören ViLKS Jan Waldekranz och Electra Hallman gör huvudrolle­rna i De andra. Jan Waldekranz har själv skrivit manus och ska också regissera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland