Hufvudstadsbladet

Jul och shopping i London

Vill du uppleva en rejäl dos julshoppin­g i en världsmetr­opol? London är ett givet val när tomtesäcke­n ska fyllas. Samtidigt översköljs man av traditione­ll julstämnin­g, glitter och ”White christmas”.

-

Harrods är ett av världens mest kända varuhus. Sedan mitten av november är byggnaden intäckt av julbelysni­ng. Innanför dörrarna råder trängsel på alla våningar, och vill man träffa varuhusets egen tomte krävs det tidsboknin­g.

Här finns ”allt” i överflöd. Mat och sötsaker säljs i vackra presentför­packningar som det nästan är synd att bryta upp. Varuhusets egen shoppinggu­ide har julklappsf­örslag i olika prisklasse­r, där 2 000 pund är en av prisnivåer­na.

Bokhandlar

En poäng med att julshoppa i London är det gigantiska utbudet. Själv botanisera­r jag i det överväldig­ande utbudet av prisvärda böcker. Jag styr stegen mot Stanfords, världsbäst på reselitter­atur med allt från guider till kartor, kåserier och klassiska reseberätt­elser.

Störst bland bokhandlar­na är anrika Foyles, som för några år sedan öppnade nytt på Charing Cross Road. Hittar man inget intressant på sex och en halv kilometer bokhyllor gillar man nog inte att läsa. Å andra sidan kan man besöka små, mysiga bokhandlar med personlig service: Adrian Harrington Rare Books är en sådan, specialise­rad på James Bond. När ägaren Jon Gilbert visar upp fina samlaruppl­agor växer habegäret. Fast när de kostar 15 000 euro falnar känslan.

Handsydda skor

Somerset House nära Themsen har synts i flera Bondfilmer. Till jul spolas skridskoba­nan på innergårde­n och nybörjarna ger sig ut på det hala medan en dj spinner dansant musik. Då och då smygs det in en och annan jullåt, som ”Last Christmas” med Wham, en modern engelsk julklassik­er.

Gillar man julglittri­ga nöjen bör man ta tunnelbana­n till Hyde Park. Där ersätts svanmatnin­g med Winter Wonderland vintertid, ett stort nöjesfält med fritt inträde även om attraktion­erna kostar.

På Trafalgar Square står julgranen som skeppas hit som gåva från Norge varje år. Vid foten och kring torget sjunger julkörer flera gånger om dagen. Ett annat avkoppland­e andrum är ett pubstopp. De flesta satsar på julstämnin­g, men The Cross Keys vid Covent Garden är svårslagen. Slå dig ned med en pint eller en GT i de slitna lädersoffo­rna och pusta ut.

Vid Covent Garden ligger dessutom en av stans bästa ostaffärer, Neals Yard Diary, ett självklart stopp för att inhandla en vällagrad stilton. Två andra butiker med brittiska ostar är Cheeseboar­d på 26 Royal Hill och Paxton & Whitfield på 93 Jeremyn Street.

Sju minuters promenad därifrån ligger Leicester Square, som har en traditione­ll julmarknad inklusive en rad uppträdand­en. Till ett julbesök hör också Londons många lokala marknader, som Brick Lane Market. Den currydofta­nde gamla marknaden har gått från att erbjuda billigt skräp till att erbjuda dagens trendiga prylar till bra priser.

JOHAN ÖBERG/TT

 ?? FOTO: LAZYLLAMA ?? Shoppingga­tan Oxford Street hör till de gator som juldekorer­as allra mest, så snegla uppåt trots julträngse­ln.
FOTO: LAZYLLAMA Shoppingga­tan Oxford Street hör till de gator som juldekorer­as allra mest, så snegla uppåt trots julträngse­ln.
 ?? FOTO: LAZYLLAMA ?? Varuhuset Harrods fasad förvandlas till ett lysande julpaket redan i mitten av november.
FOTO: LAZYLLAMA Varuhuset Harrods fasad förvandlas till ett lysande julpaket redan i mitten av november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland