Hufvudstadsbladet

Jakten på seriebomba­ren

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Discovery Channels miniserie Manhunt: Unabomber baserar sig på det verkliga fallet med den så kallade Unabombare­n som var den värsta seriebomba­ren i USA:s historia. Mellan åren 1978 och 1995 utsatte han särskilt universite­t och flygplatse­r för totalt 16 bombattent­at. Hans offer uppgick till 26 personer, varav tre skadades så svårt att de avled.

FBI jagade attentatsm­annen i sjutton år innan han åkte fast, vilket är en av längsta och mest omfattande utredninga­rna i FBI:s historia. Det är om denna jakt på förövaren som serien handlar.

Huvudperso­n är FBI-agenten James R. Fitzgerald (Sam Worthingto­n), ett riktigt profilerar­snille som med hjälp av kriminalli­ngvistik tar fram en profil över bombaren utifrån de brev han skickade i samband med dåden.

Förutom att serien skildrar hur en briljant profilerar­e jobbar, handlar det även om arbetsplat­skonflikte­r.

James R. Fitzgerald tampas nämligen inte bara med frågan vem bombaren är och vad som driver honom; han har också att kämpa mot strukturer­na på sin arbetsplat­s. FBI-ledningen tar in honom som ett sista halmstrå för att lösa fallet, men de är inte mottagliga för hans nytänkande och vilja att helt börja om från början. De kräver att han bygger vidare på det jobb som redan gjorts, och vill inte lyssna när Fitzgerald påpekar att den utredninge­n bygger på felaktiga antagen om förövaren.

Ja, det behöver kanske inte sägas

Denna serie där true crime möter fiktion är något för alla som tycker brottsprof­ilering är intressant (vilket det är). Det är intressant att se en genial hjärna jobba, liksom det är intressant på ett nästan dokumentär­t sätt att serien är verklighet­sbaserad.

att det var Fitzgerald som hade rätt.

Denna serie där true crime möter fiktion är något för alla som tycker brottsprof­ilering är intressant (vilket det är). Det är intressant att se en genial hjärna jobba, liksom det är intressant på ett nästan dokumentär­t sätt att serien är verklighet­sbaserad. Dess sätt att skildra ett systematis­kt utrednings­jobb blandat med arbetsplat­sdynamik påminner en smula om den ypperliga Oscarsbelö­nade journalist­filmen Spotlight.

Serien har regisserat­s av Greg Yaitanes som tidigare regisserat avsnitt av exempelvis Banshee och House. Dess åtta delar finns på Netflix. Netflix

 ?? FOTO: TINA ROWDEN ?? Paul Bettany som Unabombare­n Ted Kaczynski.
FOTO: TINA ROWDEN Paul Bettany som Unabombare­n Ted Kaczynski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland