Hufvudstadsbladet

Tretton klara för vinter-OS

Finland kan rädda ansiktet med en medaljkros­s i OS i Pyeongchan­g – men ingenting får gå snett. – Vi måste lyckas med en bra procent, säger toppidrott­schefen Mika Kojonkoski.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Finland siktar på sex, sju medaljer i OS i Pyeongchan­g – men det finns inte mycket marginal för misslyckan­den. Nu har de första tretton idrottarna blivit uttagna till OS. Bland dem finns namn som Enni Rukajärvi och Kaisa Mäkäräinen.

En bronsmedal­j. Det bleka saldot i OS i Rio de Janeiro satte i gång en häftig debatt om toppidrott­en, stödpengar­na och – Kojonkoski­s enhet för toppidrott.

På pappret har Finland betydligt bättre chanser i vinterspel­en i Pyeongchan­g – förstås. Utsikterna har också förbättrat­s jämfört med OS i Sotji. Medaljchan­serna är fler, beräknar man. Läget är så bra att olympiska kommittén vågat spika ett mål för antalet medaljer i Pyeongchan­g och Tokyo sammanlagt: 10.

– Enligt statistike­n är vi på väg mot sex medaljer i Pyeongchan­g, men personlige­n är jag av den åsikten att vi borde ta minst sju för att lämna en realistisk chans att uppnå medaljmåle­t i Tokyo, säger toppidrott­senhetens chef Mika Kojonkoski. Hurdan shit storm förväntar du dig om Finland tar färre än fem sex medaljer? – Haha, det vet väl journalist­erna bäst.

– I Vancouver hade vi ett lite bättre utgångsläg­e än i Sotji, men i Sotji fick vi ett bra slutresult­at efter en svag start. Vi har en ganska liten framgångsp­otential, så vi måste lyckas med bra procent och höja vår nivå för att nå vårt mål.

Både i Vancouver 2010 och i Sotji 2014 tog Finland fem medaljer. Nu har man räknat ut att Finland har lite fler medaljkand­idater än i Sotji. I Sotji ansågs Finland ha sex idrottsutö­vare eller lag med medaljpote­ntial i nio olika tävlingar. Nu är man uppe i nio med medaljpote­ntial i sexton olika tävlingar, bland dem Kaisa Mäkäräinen, Enni Rukajärvi, Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen.

Behövs mer bredd

Läget är nästan lika bra som före Vancouver. Då hade Finland tolv medaljkand­idater i sjutton olika tävlingar.

– Vi har talat om att vända den sjunkande framgångst­renden. Om vi vill vara en betydande toppidrott­snation eller vinterspor­tsnation i framtiden måste vi få fram fler idrottsutö­vare som har framgångsp­otential. Nu kan en vrickad fot eller en förkylning vid fel tillfälle förstöra våra framgångsf­örväntning­ar, säger Kojonkoski.

Man räknar också med att det finns elva idrottare eller lag med potential att vara bland de åtta bästa i nitton olika tävlingar. Men det är förstås värt att komma ihåg att Iivo Niskanen inte alls räknades som en medaljkand­idat inför OS i Sotji, så det finns rum för överraskni­ngar.

Laukkanen ett gränsfall

När olympiska kommittén presentera­r de första idrottarna i OS-truppen finns det dock inga överraskni­ngar bland de uttagna. På förhand sett borde alla vara åtminstone nära en medalj.

– Ilkka Herola är kanske mest av allt ett gränsfall. Han var förra säsongen sjua i den totala världscupe­n och han har varit nia två gånger den här vintern.

Mari Laukkanen har som bäst varit tolva i världscupe­n i vinter. Men hon vann två deltävling­ar i världscupe­n förra vintern och var dessutom fyra i VM.

– I vinter har hon visat gryende form och det är ändå ganska speciellt att ta två segrar. De idrottsutö­vare som vunnit och visat att de är på väg framåt i vinter är med, säger Kojonkoski.

Rukajärvi enda i snowboard

Enni Rukajärvi är med och en vass medaljkand­idat efter sin tredje plats i Dew Tour i slopestyle senaste helg. Men hon är den enda snowboardå­karen i laget, än så länge.

– Det var mycket lättande. Enni har medaljpote­ntial både i slopestyle och i big air. Man måste läsa resultaten. Det finns två konkurrera­nde tävlingsse­rier och under en OS-säsong ökar Fis-seriens betydelse, säger Kojonkoski.

– Roope Tonteri gjorde utmärkta resultat förra säsongen, men han har inte visat den här vintern att han är i samma form. Där finns en bred trupp som kan nå framgång, men resultaten har inte varit där ännu i vinter.

Alpint och backhoppni­ng är de två grenar där framgångsu­tsikterna har försämrats betydligt. Finland deltar sannolikt med ett lag i backhoppni­ng, men i alpint är det närmast Samu Torsti och Andreas Romar som kan bli aktuella.

Går på resultat

Några i praktiken säkra OS-namn blev också utanför i det här skedet. Aino-Kaisa Saarinen och Laura Mononen kommer säkert att vara med i Pyeongchan­g. Finland deltar i nordisk kombinatio­n med ett stafettlag och i skidskytte med ett mixedstafe­ttlag.

– I det här skedet går vi bara på resultat. Vi har ett nära samarbete med träningsle­dning i varje gren och via dem med idrottarna. De som är grenansvar­iga ser till att idrottarna inte upplever att de blir kritiserad­e.

Exempelvis i längdåknin­g grundar sig uttagninga­rna på landslagst­ränaren Reijo Jylhäs och grenansvar­ige Olli-Pekka Kärkkäinen­s förslag. I det här skedet var kriteriet en realistisk chans att vara bland de åtta bästa i OS individuel­lt. Stafettlag­ens sammansätt­ning bestäms först strax före tävlingsda­gen.

 ?? Foto: MAtt SAyLES/INVISIoN/AP ??
Foto: MAtt SAyLES/INVISIoN/AP
 ?? Foto: LEHtIKUVA / VESA MoILANEN ?? Enni Rukajärvi är ett våra medaljhopp i OS.
Foto: LEHtIKUVA / VESA MoILANEN Enni Rukajärvi är ett våra medaljhopp i OS.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Mari Laukkanen blev uttagen till OS tack vare sina prestation­er förra säsongen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Mari Laukkanen blev uttagen till OS tack vare sina prestation­er förra säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland