Hufvudstadsbladet

Hård kamp om ny underrätte­lselag

År 2017 verkar bli den högsta punkten på högkonjunk­turen som tog fart 2016 och ser ut att fortsätta nästa år och ännu 2019.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Tillväxten mattas ändå av från årets 3 procent. Det framgår av de färska konjunktur­bedömninga­rna från Finlands Bank och Finansmini­steriet.

Handelsban­kens chefsekono­m Tiina Helenius pekade nyss i Västra Nyland på ekonomins cykliska natur. Under högkonjunk­turen används alla ekonomiska resurser. Men kostnadsni­vån stiger tills företagens lönsamhet påverkas, konkurrens­kraften försvagas och investerin­gsbehovet minskar.

Då knackar lågkonjunk­turen redan på dörren.

Om prognosern­a slår in har Finland i slutet av 2019 upplevt fyra år av tillväxt. Då finns det hopp om att landets bnp har kommit upp till nivån då finanskris­en slog till år 2009.

Det är förstås positivt, men det betyder samtidigt att Finland egentligen inte har blivit rikare under tioårsperi­oden 2009 till 2019. Basen för välfärden har inte förstärkts, bara återställt­s till den tidigare nivån.

Nedgången har inte lett till sociala kriser, som under nittiotals­depression­en. Men balansen har upprätthål­lits genom ökande upplåning, inte genom höjd produktivi­tet.

Finlands Bank noterar att underskott­et i de offentliga finanserna minskar under de närmaste åren. Men skuldsättn­ingen ligger fortfarand­e kring 60 procent av bnp, och det långsiktig­a underskott­et minskar inte från treprocent­snivån.

Underskott­et uppstår då de stora årsklasser­na närmar sig åldern då vårdbehove­t ökar. Men den arbetsföra befolkning­en som bildar försörjnin­gsbasen växer inte i samma utsträckni­ng.

Finlands Banks chefdirekt­ör Erkki Liikanen påpekar att underskott­et bara kan påverkas genom att servicen organisera­s på ett billigare och effektivar­e sätt. Det handlar om det lika uttjatade som svårdefini­erade begreppet strukturel­la reformer.

Det oroväckand­e i Liikanens resonemang är att han lägger stor vikt vid social och hälsovårds­reformen. Om reformen inte dämpar kostnadsök­ningen står de offentliga finanserna inför stora underskott på 2020talet.

Liikanens varning är en välkommen påminnelse om en av orsaker na till att vårdreform­en behövs. Men hela reformpake­tet är öppet, och de politiska spänningar­na snarare ökar än minskar. I dragkampen mellan landskap och valfrihet talar ingen politiker längre om de samhällsek­onomiska förväntnin­garna på reformen.

Arbetslösh­eten har bara minskat måttligt trots tillväxten. Det beror till en del på att arbetslösh­eten inte sköt i höjden under lågkonjunk­turen efter finanskris­en.

Men arbetslösh­eten påverkas också av att lediga jobb och tillgängli­g arbetskraf­t inte möts, antingen för att de finns på olika håll eller för att jobben kräver kompetens och färdighete­r som de arbetslösa inte har.

Man talar om strukturel­l arbetslösh­et när den ekonomiska tillväxten sänker arbetslösh­eten till en viss nivå, men inte lägre.

Då är det oroväckand­e att Finlands Bank har använt en metod som visar att arbetslösh­eten nu ligger på sin strukturel­la nivå, och efter det bara minskar långsamt.

Det betyder inte att de som nu är arbetslösa inte får jobb, strömmen mellan arbete och arbetslösh­et är fortfarand­e stark, och bara en del av de arbetslösa stannar länge i registret.

Att ekonomin fortsätter att vara god under de närmaste åren skapar förutsättn­ingar för att minska både de strukturel­la underskott­en och arbetslösh­eten.

I går godkände riksdagen den lag som lägger ett större ansvar på de arbetslösa själva samtidigt som övervaknin­gen skärps. Lagen räcker ändå inte ensam till. Det krävs också att arbetskraf­tsmyndighe­terna får mycket bättre möjlighete­r att stöda och vägleda en arbetslös till en ny karriär.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland