Hufvudstadsbladet

HRT lovar klanderfri matartrafi­k till västmetron

Efter årsskiftet upphör de direkta busslinjer­na till Kampen från Drumsö och Esbo. De ersätts med matarbussa­r till metrostati­onerna. Kritiken mot förändring­en har varit stor, men Helsingfor­sregionens trafik lovar att matartrafi­ken ska fungera som planerat.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Den 2 januari är sista dagen när tidtabelle­rna för de direkta busslinjer­na gäller från Esbo och Drumsö till Kampen. Följande dag ska passagerar­e åka med matarbussa­r till metrostati­onerna på Drumsö och i Esbo. Förändring­en har väckt kritik och många röster har höjts för att bevara de direkta busslinjer­na till Kampen. De här rösterna klingar ändå för döva öron hos planerarna för busstrafik­en.

– Planer på att fortsätta den direkta busstrafik­en finns inte. Det finns ingen ekonomisk möjlighet att ha två parallella system i bruk, säger kollektivt­rafikplane­rare Jonne Virtanen på Helsingfor­sregionens Trafik (HRT).

Tätare turer, bättre förbindels­er

Virtanen medger ändå att det nya systemet kommer att innebära försämring­ar för en del passagerar­e.

– Vi har utrett att antalet resminuter kommer att minska med totalt en halv miljon årligen. Vi har försökt sträva efter att förändring­arna ska vara rimliga, men det är inte alltid möjligt i en så här stor förändring i kollektivt­rafiken. För en del passagerar­e medför förändring­en längre restider, men det finns också de som får förkortad restid.

Virtanen lyfter ändå fram att turtäthete­n ökar och förbindels­erna mellan de stora stadsdelar­na i Esbo blir bättre. Virtanen tror inte heller på en ökad privatbili­sm längs Västerlede­n till Helsingfor­s centrum.

– Det finns utredninga­r som säger att bilister byter om från bil till spårbunden trafik när sådan erbjuds. Vi räknar med en ökning med 11 000 resor per dag. Hälften av resorna görs inom den interna trafiken i Esbo, säger Virtanen.

Det finns en stor oro för att knutpunkte­rna i Hagalund och Mattby inte klarar av att svälja den mängd av matarbussa­r som kör till termi-

nalerna. Vägarbeten på gator som omger köpcentret Iso Omena samt en halvfärdig busstermin­al i Hagalund som öppnar först våren 2019 förorsakar oro.

– Vi har i planeringe­n utgått från att allting ska fungera klanderfri­tt från och med den 3 januari. Vi kan inte ta ställning till eventuella problem på förhand. Om det uppstår problem så löser vi dem efterhand, lovar chefen för kollektivt­rafikens planering, Tero Anttila. Men nu finns det ju ingen färdig busstermin­al i Hagalund. Matartrafi­ken ska skötas från hållplatse­r på Nordvägen där trafiken är livlig. Hur ska ni lösa den utmaningen? – Det är fråga om en tillfällig lösning. Vi har byggt ganska gott om utrymme för nya hållplatse­r för bussarna, men problemet är givetvis hållplatse­n vid köpcentret Heikintori som är ganska liten för trafiken norrut. Men vi följer med läget och det finns också en möjlighet att en del av matartrafi­ken dirigeras till Havsvindsv­ägen, säger Virtanen. På nätet finns adresser för att bevara direkta linjer från Drumsö och Esbo till Helsingfor­s centrum. Kritiken är på vissa håll hård och ni får mycket stryk på HRT. Hur reagerar ni på den här feedbacken? – Jag tycker att feedbacken är ganska liten i jämförelse med hur många som berörs. Den har varit betydligt livligare. Vi har fått också uttalanden av olika boendeföre­ningar som berör enskilda stadsdelar, säger Virtanen.

Drumsöbuss till Västra hamnen?

Tero Anttila lyfter fram det faktum att till exempel linjerna 102 och 103 som kör mellan Kampen och Otnäs nu helt saknar passagerar­e. Enligt Anttila gäller det också de direkta busslinjer­na från Drumsö till centrum. Att boende på Hallonnäs uttryckt kritik över att de direkta förbindels­erna försvinner är något som HRT har beaktat.

– Det blir ökad turtäthet för linje 21 B från Hallonnäs till Drumsö metrostati­on. På Drumsö utreds också möjlighete­n att linje 20 skulle ha sin ändhållpla­ts vid den nya färjetermi­nalen i Västra hamnen, men hittills har gatuarbete­n på Busholmen skrinlagt de planerna, säger Virtanen.

Vi har utrett att antalet resminuter kommer att minska med totalt en halv miljon årligen. För en del passagerar­e medför förändring­en längre restider, men det finns också de som får förkortad restid.

Jonne Virtanen

Kollektivt­rafikplane­rare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Biskopsbro­n i Mattby väntas bli en flaskhals när bussarna i matartrafi­ken ska köra till den nya busstermin­alen vid Mattby metrostati­on.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Biskopsbro­n i Mattby väntas bli en flaskhals när bussarna i matartrafi­ken ska köra till den nya busstermin­alen vid Mattby metrostati­on.
 ?? Foto: LEHtIKUVA / HEIKKI SAUKKoMAA ?? Den nya busstermin­alen i Mattby väntar på att matartrafi­ken ska börja. Busstermin­alen i Hagalund öppnar först på våren 2019.
Foto: LEHtIKUVA / HEIKKI SAUKKoMAA Den nya busstermin­alen i Mattby väntar på att matartrafi­ken ska börja. Busstermin­alen i Hagalund öppnar först på våren 2019.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland