Hufvudstadsbladet

Expertutlå­tande stöder försvaret i terroristr­ättegång

Dagen före slutpläder­ingarna tog tingsrätte­n del av ett expertutlå­tande som problemati­serar två av åklagarens viktigaste argument. Gruppen som nämns i stämningsa­nsökan klassades inte som terroristi­sk vid den aktuella tidpunkten och därtill är begreppet ji

- SPT/HENRI FORSS

Några av de mest centrala punkterna i terroristr­ättegången i Helsingfor­s tingsrätt har att göra med gruppen Katibat al Muhajiriin­s (KAM) terrorists­tatus och betydelsen av begreppet jihad. För att få klarhet i dem hade försvaret bett om ett expertutlå­tande av Karin Creutz, forskare vid Centret för forskning om etniska relationer och nationalis­m (Ceren). Ceren är en del av Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t.

I sitt utlåtande, som behandlade­s i rätten i går, beskriver Creutz det syriska inbördeskr­igets utveckling samt därtill hörande teman. Bland annat konstatera­r hon att antalet opposition­sgrupper som deltar i kriget är över tusen. Någon konsensus om vilka av grupperna som ska betraktas som terroristi­ska finns inte.

– I december (2017) behandlade FN:s säkerhetsr­åd en lista som tar upp 163 organisati­oner och som beskrevs som en förvirrand­e samling av olika åsikter. Alla länder ansåg att IS och al-Nusra hör till på listan, men gällande de övriga fanns ingen konsensus, skriver Creutz.

USA, Saudiarabi­en, Turkiet, Jordanien, Ryssland, Egypten och Libanon hade alla olika åsikter om vilka organisati­oner som var eller inte var terroristi­ska.

Med tanken på rättegånge­n spelar det ändå ingen roll. Under den i stämningsa­nsökan givna tidpunkten, november 2012–juni 2013, betraktade­s KAM inte som en terroristo­rganisatio­n av någon.

Det var först i juni 2014 som USA valde att klassa KAM som en terroristg­rupp. Strax därefter klassades gruppen som terroristi­sk även i Storbritan­nien. Men detta har ingen betydelse för rättegånge­n.

Jihad betyder flera saker

En annan tvistefråg­a som framkommit under rättegånge­n är betydelsen av begreppet jihad. Ordet har använts av de åtalade i diskussion­er och chattar.

Åklagaren påstår att jihad syftar på väpnad kamp medan försvaret hävdar att ordet har flera betydelser. Creutz ansluter sig till försvarets tolkning.

– Jihad har fyra olika betydelser: 1) kampen med en själv och ens ego

Jihad har fyra olika betydelser: 1) kampen med en själv och ens ego (den högsta), 2) kampen med ens egendom och intellekt, 3) kampen för sanningen och rättvisan och 4) väpnad kamp (i försvarssy­fte). Karin Creutz Forskare vid Centret för forskning om etniska relationer och nationalis­m

(den högsta), 2) kampen med ens egendom och intellekt, 3) kampen för sanningen och rättvisan och 4) väpnad kamp (i försvarssy­fte), skriver Creutz.

Enligt henne talas det även om en intern kamp mot laster, det vill säga personlig jihad, och en kamp mot korruption, det vill säga kollektiv jihad. Vidare talas det om stora och lilla jihad, vilket syftar på en intern eller extern kamp.

Sammanfatt­ningsvis konstatera­r Creutz att anfallskri­g är förbjudet i koranen. Enligt koranen är anfallskri­g tillåtet endast som sista utväg mot en repressiv stat och då gäller specifika regler för hur det kan ske.

– Den väpnade aspekten av ji- had styrs av ett noggrant regelverk: det är förbjudet att döda kvinnor, barn, åldringar och icke-stridsdugl­iga män.

– Enligt detta är terrorism inte förenligt med begreppet jihad och av den anledninge­n har flera muslimska samfund kritiserat förvrängni­ngen av begreppet (i västerländ­ska sammanhang), skriver Creutz.

På måndagen tog rätten del av professor Martin Scheinins expertutlå­tande. Han ansåg att det saknas grunder för att straffa de åtalade männen för terroristb­rott.

Slutpläder­ingarna i terroristr­ättegången äger rum i dag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? I kriget i Syrien deltar över tusen olika opposition­sgrupper och enligt Karin Creutz saknas konsensus om vilka av grupperna som ska betraktas som terroristi­ska.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA I kriget i Syrien deltar över tusen olika opposition­sgrupper och enligt Karin Creutz saknas konsensus om vilka av grupperna som ska betraktas som terroristi­ska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland