Hufvudstadsbladet

Den havererade lotsbåten bärgades framgångsr­ikt

Bärgningen av den havererade lotsbåten gick betydligt snabbare än väntat. Operatione­n väntades pågå hela natten men var över redan klockan 20 på kvällen.

- SPT Se video från bärgningen på HBL.fi.

På tisdagen kring klockan 14 inleddes bärgningen av lotsbåten L424 och bara sex timmar senare var operatione­n över. Det var avsevärt tidigare än väntat. Olycksutre­dningscent­ralen och Gränsbevak­ningsväsen­det var föreberedd­a på att operatione­n skulle ta hela natten.

Lotsbåten sjönk cirka en sjömil utanför Borgå fyr den 8 december. Två personer omkom i olyckan.

Veli-Pekka Nurmi, direktör för Olycksutre­dningscent­ralen, säger att bärgningso­perationen gick utan problem.

– Båten är bärgad och transporte­rad till hallen. Både bärgningen och bogseringe­n gick helt utan problem, .

Operatione­n planerades i några dagar. Utrustning plockades fram, dykare utforskade vraket, fästpunkte­r för bärgningsl­inorna valdes ut.

Bärgningen genomförde­s av Gränsbevak­ningsväsen­dets nyaste fartyg Turva. Turva är utrustad med en pump och en lyftkran. På plats fanns även två patrullbåt­ar.

Vraket låg på strax över 20 meter, vilket underlätta­de operatione­n. Hade det legat djupare hade bärgningen blivit avsevärt svårare.

– Nästa steg är att säkra inspelning­arna och den informatio­n de innehåller, säger Nurmi.

Därefter fortsätter arbetet på onsdag med en detaljerad granskning av båten. På onsdag eller torsdag ordnas även en möjlighet för pressen att besikta vraket.

 ?? FOTO: LEIF ROSAS/REDSTAR ??
FOTO: LEIF ROSAS/REDSTAR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland