Hufvudstadsbladet

Japan förstärker robotförsv­aret

Japan köper den landbasera­de varianten av det amerikansk­a försvarssy­stemet Aegis. Ryssland är kritiskt, och anser att köpet ingår i en amerikansk plan på att skapa en global robotsköld.

- TT /GUSTAV SJöHOLM

Enligt Japans regering måste landet drastiskt förbättra sitt robotförsv­ar till följd av Nordkoreas snabba kärnvapeno­ch robotutvec­kling.

Premiärmin­ister Shinzo Abe lovar också att se över landets försvarska­pacitet i stort, och avfärdar åsikten att för mycket press på Nordkorea kan leda till krig.

– Att tänka på det sättet ger Nordkorea största möjliga förhandlin­gsutrymme. Vad som är viktigt är att inte ge efter för Nordkoreas bluff, säger han enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Aegis, som kan följa och skjuta ner robotar, kommer att placeras på två platser så att hela landet täcks av dess kraftiga radar, till en kostnad av drygt 200 miljarder yen, motsvarand­e 1,5 miljarder euro.

Ökar budgeten

Ryssland är kritiskt till köpet och ser det som ett brott mot avtalet om kärnvapenn­edrustning. Systemet kan nämligen också användas för att avfyra attackvape­n, exempelvis kryssnings­robotar, säger Michail Uljanov, chef för ryska utrikesdep­artementet­s icke-spridnings­avdelning, till nyhetsbyrå­n Interfax.

– Japan spelar en anmärkning­svärd roll i att implemente­ra en far- lig och destabilis­erande amerikansk plan på att distribuer­a en global robotförsv­arssköld, säger han.

Tillsamman­s med Japans Patriotsys­tem och jagare som redan i dag är utrustade med Aegis kommer det nya robotförsv­aret att innebära ytterligar­e ett skyddslage­r för landet.

Tokyo har ökat sin försvarsbu­dget och meddelade nyligen att man även ska köpa kryssnings­robotar med lång räckvidd, viket är kontrovers­iellt då Japan enligt sin konstituti­on bara får ha styrkor för självförsv­ar.

Landet utvecklar också luftvärnsr­obotar tillsamman­s med USA.

 ?? FOTO: TT/EUGENE HOSHIKO ?? Japanska styrkor övar med luftvärn.
FOTO: TT/EUGENE HOSHIKO Japanska styrkor övar med luftvärn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland