Hufvudstadsbladet

Norrman häktad i Ryssland – misstänks för spionage

Den norske medborgare­n Frode Berg har häktats i Ryssland misstänkt för spionage.

-

Frode Berg arbetade vid gränsen mellan Norge och Ryssland, men är numera pensionär. Han greps redan för två veckor sedan, uppger NRK.

– Utlandsenh­eten vid ambassaden i Moskva har varit i kontakt med den fängslade, och det ges stöd i enlighet med gällande riktlinjer och ramar för konsulärt bistånd till norska medborgare fängslade i utlandet, säger norska utrikesdep­artementet­s kommunikat­ionschef Frode Overland Andersen till norska Dagens Naeringsli­v.

Berg påstås ha tagit emot hemliga dokument rörande ryska flottan från en rysk medborgare. Ryska medieuppgi­fter återgivna av Reuters gör gällande att gripandet gjordes av den ryska säkerhetst­jänsten FSB.

– Frode Bergs familj ställer sig fullständi­gt oförståend­e till ankla- gelserna, och kan inte se att han har deltagit i någon form av spionage, säger advokat Brynjulf Risnes, som represente­rar Bergs familj, till Aftenposte­n.

Risnes säger att Berg riskerar minst tio års fängelse om han fälls, och tror att ett kyligare förhålland­e mellan Norge och Ryssland är den egentliga orsaken till gripandet.

En presstales­person vid domstolen i Moskva säger till norska VG att mannen kommer att vara häktad till 5 februari, misstänkt för spionage.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland