Hufvudstadsbladet

Tikkakoski­gate? Nej.

-

Det som Helsingin Sanomat publicerat kan knappast utgöra en risk för någon. Däremot kan det vara viktigt att hitta ”urläckan”, om en sådan finns. Att tala om risker är ändå att överdriva. Om HS fått tag på dessa urgamla dokument har de för länge sedan arkiverats i alla de länder som har ett intresse av Finland. Den anslutande artikeln om Casa C-295M-signalspan­ingsplanet var bara en upprepning av det som HS och andra berättat tidigare. Till vissa delar känns HSdokument­en som extremt föråldrade, som diapresent­ationen från 2005, med uppmaninge­n att alla på plats ska ”slå av telefonern­a”. Ursäkta? I rum där något hemligt presentera­s tillåts mobiltelef­oner inte alls. De lämnas utanför. Det visste man nog redan 2005. Borde ha vetat.

Det känns som om de på HS satt med sina dokument och kände frustratio­n över att bäst före-datumet passerat för länge sedan. Tanken var att skriva om signalspan­ing, men så valde journalist­erna att klämma med allt.

Åbo Underrätte­lser

Stefan Holmström om att det som HS skrivit om egentligen inte är mer än en påminnelse om det som redan gjorts i Sverige där försvarets radioansta­lt FRA har fri tillgång till allt som löper i kablarna, också när det gäller Finlands nättrafik.

 ??  ?? LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland