Hufvudstadsbladet

Fria ordet under attack

-

President Niinistö sa på lördagen att läckan äventyrar Finlands säkerhet och att fallet därför har föranlett en brottsutre­dning. Eftersom röjande av statshemli­ghet hör till strafflage­ns kapitel om landsförrä­deribrott är det allvarliga saker vi talar om. Eller hur förhåller det sig i verklighet­en? De uppgifter som hittills har publicerat­s har inte innehållit några större överraskni­ngar och ännu mindre några uppgifter som äventyrar den nationella säkerheten i Finland. Att en signalspan­ingsenhet i Finland är intressera­d av truppförfl­yttningar och övrig militär i informatio­n i Ryssland är ingen kioskvälta­re i ett land som har utkämpat två krig mot grannen i öst.

Lördagens artikel bygger dessutom på hemligstäm­plade dokument som är daterade för tiotals år sedan. Några topphemlig­heter avslöjas inte i artikeln, åtminstone inte för den delen av läsarna som har läst tidningsar­tiklarna på senare år om de militära styrkedemo­nstratione­r som utspelar sig bakom vår östliga gräns.

Det är väl därför ett land har en underrätte­lseenhet – för att kunna förebygga hot mot säkerheten. Därför ska man kanske snarare tolka president Sauli Niinistös utspel som ett uttryck för olust över att någon i den finländska militära säkerhetst­jänsten har läckt ut konfidenti­ella uppgifter.

Det finns säkert flera olika hot mot Finlands nationella säkerhet. Men Helsingin Sanomats journalist­er hör knappast till de största säkerhetsh­oten.

Österbotte­ns Tidning

Kenneth Myntti

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland