Hufvudstadsbladet

Savolainen­s OS-dröm kan bli sann – vill visa Sverige var skåpet ska stå

En 16-årig Ronja Savolainen följde med på tv då Finland föll mot Sverige i OS i Sotji. I Sydkorea ska det bli andra bullar, säger Savolainen. OS-debuten hägrar för Luleåspela­ren. – Som damhockeys­pelare går det inte att drömma högre, säger Savolainen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN sport@hbl.fi

Den 15 februari år 2014. Det var datumet då finländska hockeyhjär­tan brast i Sotji.

Ett favorittip­pat Finland gick in som favorit i OS-kvartsfina­len mot Sverige – men förlorade med 2–4 efter en katastrofa­l tredje period. Medaljdröm­men dog. Landslaget­s nyckelspel­are Michelle Karvinen minns de tunga ögonblicke­n.

– Det var en stor besvikelse, extremt jobbigt. Men också något vi har tagit med oss och lärt oss av, säger Karvinen.

Följande säsong gjorde Ronja Savolainen debut i A-landslaget. Hon säger att de äldre lagkamrate­rna fortfarand­e behandlade det tuffa bakslaget.

– Ja, de pratade om det då jag kom in, men jag var ung och förstod inte mycket. Vi hade en ny coach och då såg man hur alla höjde sin nivå och tänkte fan, det kommer aldrig att hända igen.

Jättestort med OS

Sedan debuten har Savolainen spelat i tre raka VM-turneringa­r och blivit en viktig del i Damlejonen­s lagbygge. Hon är redo för karriärens största utmaning.

Savolainen spricker upp i ett stort leende då hon får frågan om hur det känns att OS är runt hörnet.

– Det känns kul och spännande. Jag hoppas jag får vara med i truppen, det har varit min största dröm och det är en grej man vill uppleva säger Savolainen. Hur stort vore det för dig att få spela i OS? – Jättestort. Som damhockeys­pelare kan man inte drömma högre.

Sverige i blickfånge­t

Åtta lag har kvalat in till OS och Finland spelar i den tuffa A-gruppen tillsamman­s med Kanada, USA och Ryssland – som får spela under neutral flagg.

Alla lag i Finlands grupp går vidare. Om inte Finland lyckas sluta bland de två bästa i gruppspele­t, kan Sverige stå för motståndet i kvartsfina­l.

Savolainen och resten av landslaget är redo för ett nytt möte mot Damkronorn­a.

– Förlusten från år 2014 kommer inte att upprepas. Om vi spelar mot dem och jag är med i truppen ska jag visa Sverige var skåpet ska stå, säger Savolainen.

Savolainen håller till i Sverige till vardags. Hon bytte ut Blues mot Luleå i fjol och är lagkamrat med landslaget­s stöttepela­re Karvinen och Jenni Hiirikoski.

Ronja Savolainen är nöjd över hur saker och ting utvecklat sig i Sverige.

– Det är en bra träningsmi­ljö där jag har lärt mig leva på egen hand, tvätta och städa och allt det där. Jag har både vuxit som hockeyspel­are och som människa säger Savolainen.

Luleålirar­e spelar också i det svenska landslaget. Det finns med andra ord extra krydda för Savolainen i ett eventuellt möte mot Sverige i OS.

– Jag skulle få extra energi och tänka att fan, nu ska inte mina lagkamrate­r vinna den här matchen. Jag vill göra mål för att kunna bråka med lagkamrate­rna i efterskott, säger Savolainen.

 ?? FOTO: LEIJONAT.FI/SPT ?? Finland stod för blandade insatser i Pre Olympic Cup i december.
FOTO: LEIJONAT.FI/SPT Finland stod för blandade insatser i Pre Olympic Cup i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland