Hufvudstadsbladet

”Chockad” Justin Gatlin utreds för dopning igen

Två gånger tidigare har den amerikansk­e sprintern Justin Gatlin varit avstängd för dopning. Nu är den regerande världsmäst­aren i centrum för en tredje dopningsut­redning. – Jag tillåter inte att andra ljuger om mig på det här sättet, skriver den regerande

- HBL-TT

Brittiska The Telegraphs reporter, som påstod sig jobba med ett filmprojek­t, fick ett erbjudande av Gatlins tränare Dennis Mitchell och agenten Robert Wagner om att få köpa dopningspr­eparat genom deras kontakter.

Tidningen gick vidare med uppgiftern­a och på måndagen beslutade sig Gatlin för att sparka tränaren Mitchell. Enligt löparstjär­nans juridiska företrädar­e kan Gatlin också, för att visa sin oskuld, visa fram alla dopningste­stresultat de senaste fem åren. Agenten Wagner var bara tillfällig­t anlitad av Gatlins mångårige agent Renaldo Nehemiah.

Hotar med rättsliga åtgärder

– Jag är chockad och överraskad av att få veta att min tränares nämns i samband med de här anklagelse­rna. Jag sparkade honom så fort jag fick veta det här, skriver han på Instagram.

Gatlin nekar till att själv använda prestation­shöjande medel och hotar med rättsliga åtgärder.

– Jag tillåter inte att andra ljuger om mig på det här sättet. Jag har inga fler kommentare­r. De kommer att höra ifrån mina advokater.

Internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) utrednings­enhet (AIU) har tillsamman­s med USA:s antidopnin­gsverksamh­et startat en utredning av Gatlin.

Avstängd två gånger

– Anklagelse­rna är extremt allvarliga och jag vet att AIU utreder detta enligt det mandat som de har, säger Sebastian Coe, ordförande i IAAF till The Telegraph.

Justin Gatlin blev avstängd för dopning både 2001 och 2006. När han vann 100-meterslopp­et i VM i London i augusti buade publiken.

The Telegraph började sin granskning av dopning inom friidrotte­n i juli genom att låta en reporter utge sig för att represente­ra ett filmbolag som letade efter någon som kunde träna en filmstjärn­a.

 ?? FOTO: EPA/ANDY RAIN ?? Justin Gatlin med sitt VM-guld på 100 meter.
FOTO: EPA/ANDY RAIN Justin Gatlin med sitt VM-guld på 100 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland