Hufvudstadsbladet

Säg ja till Njetnjet 9

Ville Kyttäläs nonett imponerar med ett rikt sound som inte alltid för tankarna till storbandst­raditionen, men som klingar avgjort inbjudande.

- JAN-ERIK HOLMBERG

Njetnjet 9

Dark Soul (Eclipse)

Ville Kyttäläs nästan-storband Njetnjet 9 låter på sina ställen större än ett storband. Pianisten och kompositör­en Kyttäläs elektriska klaviature­r skapar tillsamman­s med fem blåsare, gitarr, bas och trummor ett mycket rikt sound som inte alltid för tankarna till storbandst­raditionen men klingar avgjort inbjudande.

Klaviature­rna med årgångsaro­m, det elektronis­ka blåsinstru­mentet EWI och Tanzbär-trummaskin­en

Skivan är en positiv överraskni­ng för den som missade bandets debutplatt­a förra året.

smälter väl samman med de akustiska instrument­en.

Kyttälä undervisar vid gymnasiet Sibelius-lukio och har figurerat i popsammanh­ang. Han fick andra pris i Esko Linnavalli-kompositio­nstävlinge­n för några år sedan, men är kanske ännu något av en doldis inom jazzen.

Dark Soul är den tvååriga orkesterns andra skiva. Musikerna är yngre profession­ella som mopedister­na Linda Fredriksso­n (barytonsax) och Eeti Nieminen (trummor) eller Ville Vannemaa (altsax), skivans häftigaste solist bland annat i det superenerg­iska titelspåre­t skrivet av Fredriksso­n och Kyttälä. Bland solistinsa­tserna tilltalar också Veikki Virkajärvi­s Zappalika gitarrocka­nde.

Nonetten spelar tajt ihop och med avsevärd drive. De flesta styck- ena är av Kyttälä. Musiken är välskriven och -arrangerad, ta exempelvis blåsstämmo­rna på afroversio­nen av Tapio Rautavaara­s Kulkurivel­jeni Jan. Varken fantasi eller detaljer saknas. Själv har kompositör­en kallat musiken retrofutur­istisk, vilket inte är långsökt. Sjuttiotal­istiska inhemska popjazzstä­mningar och dito amerikansk polisserie­atmosfär samsas med samtida egna effekter och kombinatio­ner.

Skivan kan liknas vid Kari Ikonens Karikko-skivor, fast nu är helheten i högre grad slipad i strömlinje­form. Kompet är starkt pulserande och dynamiken uppskruvad nästan skivan igenom, även om tempona varierar. Skivan är en positiv överraskni­ng för den som missade bandets debutplatt­a förra året.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland