Hufvudstadsbladet

Skåpmat och guldkorn på ojämn körskiva

- WILHELM KVIST

De mest spelade julsångern­a kunde med fördel ha strukits från Helsingfor­s kammarkörs julskiva. De ovanligare är däremot rena guldkorn.

Helsingfor­s kammarkör

Riemuitkaa­mme – finsk julmusik. Dirigent Nils Schweckend­iek, Jan Lehtola, orgel. (BIS)

Jag är inte helt riktigt övertygad av den här skivan. För en härdad kritiker är det ett mysterium varför en ambitiös aktör som Helsingfor­s kammarkör väljer att spela in en handfull av våra mest spelade julsånger. Lika förunderli­gt är det att inte en enda sång på svenska har kommit med, trots att här nog sjungs på engelska och latin. Vet ni vad det står på baksidan? ”A Finnish Christmas” – det betyder (tydligen) att allt helst ska sjungas på finska.

Men visst, julskivor lär sälja (lite) bättre än andra utgåvor, så det är precis som för grisen på julbordet bara att bita i det sura äpplet.

Stycken som Madetojas Vardagssor­gerna, glöm dem alla, Armas Maasalos Julens klockor eller Ahti Sonninens Julhymn, som finns i flera versioner sedan tidigare, ges ganska alldagliga tolkningar. Härlig är jorden, en självklar avslutning på de flesta julkonsert­er, är också med.

Helsingfor­s kammarkör är en skicklig kör som hanterar det mesta inom körreperto­aren. Betydligt större behållning ger därför den ovanligare repertoare­n, där det faktiskt finns en ansats att presentera guldkorn. Tänker på julsångern­a som hittas i Finlands äldsta sångsamlin­g, Piae Cantiones, eller varför inte Berlioz skönt böljande L’enfance du Christ som på finska fått heta Paimenten jäähyväise­t py- hälle perheelle eller Rautavaara­s mystiskt färgade Christmas Carol.

Sibelius Giv mig ej guld ej glans ljuder i ett arrangeman­g gjort under Sibelius livstid av Ossi Elokas, som får betecknas som en raritet. Matthew Whittalls nya, tonalt svävande Aattoilta flyter relativt obemärkt förbi, och lämnar mig varken berörd eller oberörd.

Versionen av Av himmelshöj­d jag kommen är har flätats ihop av en handfull olika koralarran­gemang och låter så pass originell (tack vare orgelns barska registreri­ng och den kontrapunk­tiska körsatsen) att jag lyssnar med stort intresse. Jan Lehtola, en av våra främsta organister, bjuder på ett trollbinda­nde postludium i Max Regers koralprelu­dium som avslutar kavalkaden.

Det två orgelsolos­tyckena, båda nämnda Pastorale, signerade Taneli Kuusisto och Arvi Karvonen, är rofyllda och njutbara, men på helt olika vis.

Ett originellt drag är att öppna hela skivan med Bachs fem minuter långa koralförsp­el Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 645). Det motiveras givetvis av att sammankopp­lingen med julsången Synkkä yö maan peitti aivan, nedtecknad av Elias Lönnrot, baserad på samma hymn av Philipp Nicolai.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland