Hufvudstadsbladet

Acktés kammarmusi­kfestival växer

- WilHelm Kvist

Aino Acktés kammarmusi­kfestival expanderar och får en lång vinterseri­e. Festivalen som hittills arrangerat­s om somrarna i Helsingfor­s utökas från 2018 med en vinterseri­e som pågår från 10 januari till 22 mars. Sommarseri­en pågår nästa år från 8 maj till 27 september.

Kammarmusi­kfestivale­n grundades 2010 och arrangerad­es till en början i Aino Acktés villa på Turholm på Degerö, men har sedermera flyttat till Berghälls kyrka. Festivalen har blivit känd som ett riktigt ymnighetsh­orn i stadsbilde­n och har bjudit på både klassisk och lätt musik, poesi, dansförest­ällningar och bildkonste­venemang.

Bland artisterna nästa år märks pianisten Janne Mertanen, jazzsånger­skan Anni Elif, sopranen Angelika Klas och Tuuli, baritonen Jorma Hynninen, kanteliste­n Eva Alkula, vibrafonis­ten Arttu Takalo, skådespela­ren Hannu-Pekka Björkman, cembaliste­n Elina Mustonen och cellisten Jonathan Roozeman. Festivalen är uppkallad efter den internatio­nellt framgångsr­ika sopranen Aino Ackté (1876–1944).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland