Hufvudstadsbladet

Plockmat på julbordet

Egentligen är julbord den optimala plockmaten. Alltså borde tapas ha en självklar plats bredvid skinkan. Dra ned på stressen och satsa på ett gäng enkla smårätter i stället.

- MIA GAHNE/TT

Skinkan i all ära, men det ryms många andra godsaker på julbordet. Det är dags att plocka in nya traditione­r parallellt med lådorna. Silltapas med potatis är en smart smårätt som passar perfekt på julbuffén.

Ett av de största problemen med julmat är att vi ofta lagar alldeles, alldeles för mycket. För många rätter och på tok för stora mängder av varje. Många gånger slutar det med att vi sitter och tvingar i oss rester i veckor, alternativ­t kastar generande mängder mat i soptunnan. Det är ett svinn vi verkligen kan vara utan i dessa dagar av världssväl­t och klimatkata­strofer.

Så varför inte göra tvärtom och laga små mängder av små rätter? Tänk tapas och plockmat. Gör om julbordet till ett buffébord. Satsa på nätta små munsbitar och kombinera dem eventuellt med ett par obli- gatoriska inslag som familjen kräver för att inte gå upp i atomer i protest.

Kanske en julskinka och en sats köttbullar (för övrigt också trevligt att servera i tapasform på små spett). Eller kör tapas rakt igenom och minska din julmatsbud­get rejält. Det behöver alls inte röra sig om några konstighet­er.

För vi måste nödvändigt­vis inte ha både lutfisk och revbensspj­äll, morotslåda, kålrotslåd­a och potatislåd­a, gravad, rökt och rimmad lax. Någonstans kan man faktiskt välja. Med små snittar är det lättare att variera utbudet utan att behöva vältra sig i överflöd. Dessutom slipper vi att sitta dästa och dumma efteråt med en mage som står i alla väderstrec­k.

Och glöm för allt i världen inte bort grönsakern­a. Julbord tenderar ofta att urarta till rena köttfrossa­n. Grönsaker friskar upp och får alla att må lite bättre. Dessutom finns det gott om julfirare som inte ens äter kött. Med en varierad tapasbuffé kan alla välja sina favoriter.

Låt dig inspireras av recepten nedan eller hitta på dina egna tolkningar av jultapas. Det finns inga fel – en god jul är en god jul.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland