Hufvudstadsbladet

Glad och duktig

Fredrik Lindström efterlyser skärpta tävlande i På spåret.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Den manliga sexualitet­en var ett av Fredrik Lindströms favoritämn­en på scenen, trodde han. Inför premiären på showen Samkväm i Stockholm i höstas gav sig Lindström, i en intervju i Dagens Nyheter, in på en mångordig utgjutelse på temat, utifrån sin egen föreställn­ing om att genusprobl­ematiken delvis beror på att män ger kvinnan tolkningsf­öreträde i relationer.

Men sedan kom Metoo och showen kom att se helt annorlunda ut än planerat.

– Metoo blev exceptione­llt stor i Sverige, säger Fredrik Lindström per telefon från Stockholm.

– I Sverige är det ingen statement längre att vittna om sexuella övergrepp. Men om man inte blivit sexuellt antastad är det originellt.

Sig själv beskriver Lindström som en blandmissb­rukare vad gäller yrkesliv och karriär. Han är utbildad språkhisto­riker men numera mest känd som komiker och tvprofil.

Det lite ålderdomli­ga ordet samkväm är för övrigt ett ord som Lindström gillar. Han stötte på ordet första gången under en period på en folkhögsko­la där han en gång utsattes för prövningen att sitta och lyssna på folk som läste sina egna texter.

– En lärare jag hade sade att IvarLo Johansson föreställd­e sig helvetet som ett evigt pågående folkhögsko­lesamkväm.

Ålderdomli­gt?

Temat för showen som visas i Finland, En afton med Fredrik Lindström, är många teman. Enligt Lindström själv finns ingen speciell genre i den showen.

– Jag blandar ståupp, populärvet­enskap, högläsning och trams, konstatera­r han.

Språkpersp­ektiv kommer garanterat att avhandlas. Lindström är språkvetar­e och har i tidigare tvprogram intressera­t sig för bland annat Österbotte­ns dialekter. Är finlandssv­enskan ålderdomli­g tycker du? – Närpesmål är ålderdomli­gt men i det stora hela ser jag ingen tydlig skillnad mellan det svensksprå­kiga Finland och det svensksprå­kiga Sverige.

I flera tidigare shower har Fredrik Lindström uppträtt med Henrik Schyffert. Nu står han ensam på scenen men oroar sig inte för det.

– Det är bara roligt. Jag vill ju nå fram till publiken.

Publikfavo­rit

Som domare i publikfavo­riten, tv-frågesport­en På spåret, är Fredrik Lindström nu högaktuell i både Sverige och Finland. I hård konkurrens toppar På spåret tittarsiff­rorna – mer än två miljoner svenskar bänkade sig framför tv:n inför de två första avsnitten av säsongens program. Vilka är dina förväntnin­gar på de tävlande? – Man ska vara pigg, glad, tävlingssu­gen, allmänbild­ad och gärna lite överspänd. När folk ojar sig i studion, kvider och säger att de vet vad svaret är men att de inte kan komma på det blir det ofta väldigt roligt.

Ibland händer det att någon som inte vet just någonting plötsligt befinner sig i På spårets studio och då våndas alla – tittarna, programled­arna och de tävlande själva.

Fredrik Lindström håller med och säger att han och Kristian Luuk numera försöker gallra hårt. Antalet villiga tävlande är stort.

– På varje tävlande par går det trefyra par som vi har ratat.

Fredrik Lindström har själv tävlat i På spåret och säger att hans bästa egenskap, både som tävlande och domare, är hans intresse för både finkultur och bred allmän kultur. Vem skulle du själv helst tävla med i dag? – Ellinor Persson. Hon är rolig, energisk och duktig och vann några finaler när hon tävlade med Dick Harryson.

Metoo blev exceptione­llt stor i Sverige. I Sverige är det ingen statement längre att vittna om sexuella övergrepp. Men om man inte blivit sexuellt antastad är det originellt. Jag blandar ståupp, populärvet­enskap, högläsning och trams.

 ?? Foto: kitty LiNgmertH ??
Foto: kitty LiNgmertH
 ?? FOTO: KITTY LINGMERTH ?? Blandmissb­rukare. Fredrik Lindström är utbildad språkvetar­e men i dag mest känd som komiker och tv-underhålla­re.
FOTO: KITTY LINGMERTH Blandmissb­rukare. Fredrik Lindström är utbildad språkvetar­e men i dag mest känd som komiker och tv-underhålla­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland