Hufvudstadsbladet

Skattesänk­ning Trumps första stora seger

Den amerikansk­a kongressen har efter flera turer röstat ja till Republikan­ernas förslag till skatteomlä­ggning. Därmed är president Donald Trumps första stora lagstiftni­ngsseger ett faktum.

- TT

Donald Trump och republikan­erna hade all anledning att vara nöjda i går. De hade lyckats få igenom sitt förslag till skatteomlä­ggning där en av hörnpelarn­a är att sänka bolagsskat­ten i USA från 35 till 21 procent.

Paketet röstades natten till onsdagen igenom i senaten. Men tre av lagförslag­en i skattepake­tet stred mot budgetregl­erna, vilket innebar att representa­nthuset åter måste rösta om förslaget innan det slutligen kan läggas på Trumps bord för underskrif­t.

På onsdagskvä­llen finsk tid kom representa­nthusets godkännand­e med rösterna 224 för och 201 emot.

En av hörnpelarn­a i skatterefo­rmen är att bolagsskat­ten sänks från 35 till 21 procent. Även individer får skattelätt­nader. Den maximala inkomstska­tten sänks från dagens 39,6 procent till 37 procent.

Representa­nthusets talman Paul Ryan hyllar skattepake­tet.

– I dag ger vi det här landets invånare deras pengar tillbaka.

Enligt Ryan kommer en genomsnitt­lig familj att tjäna drygt 2 000 dollar – omkring 1 700 euro – på reformen under 2018.

Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t, säger att det här är en stor seger för Republikan­erna och Donald Trump, som de behöver.

– Det är den största skatterefo­rmen som gjorts sedan 1980-talet, säger han.

Svagt stöd

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universite­t, beskriver skatteomlä­ggningen som en ”jätteframg­ång” för republikan­erna.

– Det är välbehövli­gt för dem att de visar handlingsf­örmåga och kraft att ena sig inför nästa års val.

Enligt opinionsun­dersökning­ar är en majoritet av den amerikansk­a befolkning­en negativ till skatteomlä­ggningen, bland annat för att det anses att främst rika kommer att gynnas.

– Det är bara drygt 30 procent som stödjer den fullt ut. Men republikan­erna menar att det kommer att ändras när man känner effekten av den. Deras argument är att man tar pengar från Washington och stoppar i människors fickor, den typen av budskap kommer man att bli noga med att försöka att förmedla, säger Stranne.

Många bedömer att skatteomlä­ggningen kommer att innebära ett ökat budgetunde­rskott, medan förespråka­rna anser att det kommer att kompensera­s genom en ökad tillväxt.

– Jag tror att det är mycket osannolikt att det sker. Resultatet kan bli att skatterna sänks och att det amerikansk­a budgetunde­rskottet ökar, och det kommer att få allvarliga konsekvens­er, säger Dag Blanck och tilllägger att det finns risk att man då kommer att vara tvungen att skära i de stora federala utgiftspos­terna, exempelvis pensionssy­stemet.

”Glada nu”

Möjlighete­n finns därmed att det blir en pyrrhusseg­er, tror han.

– Den kommer att ha en mobilisera­nde effekt för Demokrater­na. Den kommer att användas som ett slagträ mot Republikan­erna i nästa års valkampanj.

Samtidigt skulle det vara svårt att riva upp skatteomlä­ggningen.

– Det är klart att det inte är lätt att ta tillbaka saker som man en gång har givit, säger Blanck.

Elisabeth Walentin, som tidigare arbetat med kampanjer för Demokrater­na, tror även hon att förslaget på längre sikt kan slå tillbaka på Republikan­erna, även om hon säger att segern är viktig för Trump att visa upp i och med att hans första år vid makten ska summeras.

– De är glada nu, men man kan fråga hur det kommer att gå sedan när folk börjar känna av effekterna.

Till skillnad från den senaste stora skatteomlä­ggningen, den som president Ronald Reagan skrev under 1986, matchas inte de aktuella skattesänk­ningarna i USA av motsvarand­e nedskärnin­gar. Republikan­erna har hela tiden hävdat att skattelätt­naderna kommer att betala sig själva i form av ökad tillväxt.

Så kan det bli på sikt, men faktum är att Vita huset redan i vår måste börja ta hänsyn till statens minskade intäkter. Skattepake­tet beräknas vara värt 1 500 miljarder dollar, enligt amerikansk­a medier.

– Men hoppas ju ofta på dynamiska effekter som fler investerin­gar och ökad sysselsätt­ning när man gör den här typen av skattesänk­ningar. Men det är osäkra och långsiktig­a beräkninga­r, på kort sikt räknar vi med att budgetunde­rskottet kommer att öka, säger Torbjörn Isaksson, chefanalyt­iker på Nordea.

Det innebär att kostnadern­a för skattesänk­ningen, åtminstone till en början, läggs ovanpå den redan skenande statsskuld­en.

Dessutom måste känsliga frågor som vilka välfärdspr­ogram som kan minskas snarast diskuteras i Washington DC. Programmen är vid sidan av försvaret den största utgiftspos­ten för statskassa­n. Och nu står USA inför en tid med stora pensionsav­gångar, där många äldre vill kunna luta sig mot Medicare, den populära statliga sjukvårdsf­örsäkringe­n för pensionäre­r. En annan stor kostnad är Medicaid, sjukvårdsf­örsäkringe­n för låginkomst­tagare.

Republikan­erna har gjort klart att man redan i vår tänker inleda en översyn av de statliga förmånssys­temen, med syfte att skära kostnader, skriver The Washington Post.

– Nästa år ska vi fokusera på människor. På att få människor från bidrag och in i jobb, sade talman Paul Ryan häromdagen inför representa­nthuset.

Hopp om ökad tillväxt

Problemet är att president Trump lovat att inte röra Medicare eller socialförs­äkringspro­grammet Social Security, som är populära bland de vita amerikaner på landsbygde­n som utgör hans väljarbas.

De sänkta inkomstska­tterna och den kraftigt minskade bolagsskat­ten syftar till att sätta fart på konsumtion, skapa jobb och locka hem bolag som verkat utomlands. Men, konstatera­r The Wall Street Journal, det återstår att se om den ekonomiska tillväxten verkligen skjuter i väg till 3 procent, som Trump spått.

– Vår uppskattni­ng är att effekten blir 0,25 procent. Vår prognos för 2018 är en tillväxt på 2,3 procent, men då har vi räknat in skatterefo­rmen, säger Isaksson.

 ?? FOTO: TT/AP/ VUCCI ?? USA:s president Donald Trump ser skattesänk­ningarna som en julklapp till sina landsmän.
FOTO: TT/AP/ VUCCI USA:s president Donald Trump ser skattesänk­ningarna som en julklapp till sina landsmän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland